Husajn kontra Chomejní

Autor Ivan Brož

E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Vysokou aktuálnost tohoto tématu lze doložit výrokem Zbigniewa Brzezinského (Lidové noviny, 11. 8. 2006): “Novým prvkem dnes je, že je stále obtížnější od sebe oddělovat izraelsko-palestinský problém a problém Iráku a Íránu. Ani Spojené státy, ani Izrael nemají potenciál prosadit na Blízkém východě jednostranné řešení. Možná existují lidé, kteří… Přejít na celý popis

Sběratelský balíček Darcy Coates za zvýhodněnou cenu! Balíček prvních tří knih ze série Strašidelné domy nyní za zvýhodněnou cenu 1199 Kč! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Vysokou aktuálnost tohoto tématu lze doložit výrokem Zbigniewa Brzezinského (Lidové noviny, 11. 8. 2006): “Novým prvkem dnes je, že je stále obtížnější od sebe oddělovat izraelsko-palestinský problém a problém Iráku a Íránu. Ani Spojené státy, ani Izrael nemají potenciál prosadit na Blízkém východě jednostranné řešení. Možná existují lidé, kteří klamou sami sebe a mylně si to myslí.”

 

Tento svazek edice Polozapomenuté války zachycuje hlavní momenty historického pozadí konfliktu, příčiny a  průběh  bojových operací, včetně jejich zvláštností (vlny sebevražedných íránských bojovníků i navzájem k sobě připoutaných dětí, nasazení chemických zbraní a raket k ostřelování měst), role velmocí "na obě strany", tajná diplomacie - např. Reaganův emisar Rumsfeld tajně u Husajna ve dnech 19.-20. prosince 1983, role  Československa, diplomatické urovnání, ale i dnes stále doutnající „sud s prachem“.

 

Po islámské revoluci v Íránu (kdy se 1.2.1979 k moci dostal šíitský duchovní Chomejní) využívá irácký diktátor Saddám Husajn celkové oslabení Íránu a rozhoduje se pro invazi. Záminkou je hraniční spor v oblasti vodního toku Šatt al-Arab, zatímco Írán podněcuje irácké šíity k islámské revoluci (neděje se něco podobného zase i dnes?). Cílem Bagdádu je tedy získat na ropu bohatou provincii Chúzestán a politicky sporná území kolem Šatt al-Arab.

22. září  1980 - masivní útok  Iráku na Írán

do května 1981 - období poziční války.

září 1981- Íránská protiofenzíva.

únor 1983 až prosinec 1984 – tzv. "válka tankerů."

1984  až 1986  - fáze "materiální  války" se snahou  vyčerpat  druhou  stranu.

1986 - Írán dobývá poloostrov Faó.

červenec  1988 -  jednání o příměří.

20.srpen  1988 -  definitivní konec války.

 

Ztráty: 1,5 milionu mužů v Íránu, 1 milion mužů v Iráku.

Irák nasazuje na sklonku války  bojové chemické plyny tabun a yperit  (bezprostředně  zabito  20 000  íránských vojáků, následky dodnes trpí asi 100 000 Íránců).

 

Podpora  Iráku  ze  strany  SSSR  (Mig-21, TU-16, Su-22), Francie (Mirage F1), Číny, Brazílie,  Egypta, ČSSR a tajně některými firmami z USA (Hewlett-Packard, Tektronix, Matrix Churchill) a další.

Podpora Íránu  ze strany Sýrie, Libye, KLDR, Číny (rakety Slkworm proti lodím), nepřímo z USA přes Izrael náhradní díly pro letectvo, které bylo vyzbrojeno z USA ještě za šáhovy éry (F-4 Phantomy, F-5, vrtulníky AH-1 Cobra a F-14) a další.

 

Sdílet 0

Nakladatel
Epocha
jazyk
čeština
Počet stran
352
datum vydání
1.01.2007

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 99 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora