Na ledě - když to v příběhu dokonale jiskří od začátku do konce | RECENZE

Na ledě - když to v příběhu dokonale jiskří od začátku do konce | RECENZE - titulní obrázek

Letos se s romantickými příběhy z hokejového prostředí roztrhl pytel. Nepochybně k tomu přispělo jak tuzemské mistrovství světa v mužském hokeji, tak i fenomenální zisk zlaté medaile domácího týmu. Já si rozhodně nestěžuji, jelikož romantické příběhy mám ráda a ty z prostředí kluzišť navíc v parných letních dnech perfektně osvěží. „Na ledě“ mě zaujalo ještě dávno před jeho českým překladem. Kolem této knihy se strhla lavina na sociálních sítích a téměř každý knižní influencer o ní mluvil. I proto jsem se na její české vydání těšila jako malé dítě na Vánoce. Mé nadšení ještě umocnila opravdu pěkná obálka i slibná anotace.

4.1 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Anastasia Allenová má jasný cíl: dostat se do reprezentačního týmu USA. Od svých pěti let intenzivně trénuje a členství v bruslařském družstvu Maple Hills jí zajistilo plné vysokoškolské stipendium. Její rozvrh rozhodně...

319 Kč

Běžně 399 Kč

Na prodejně

 

Pro kontext je třeba říci, že si potrpím na hate to love romantiku. Mám zkrátka ráda, když to mezi hlavními postavami jiskří a když nic není jednoduché a prvoplánové. Na klasické princeznovské pohádky mě prostě neužije a tak jsem spokojená s tím, že Na ledě do puntíku splnilo mé romantické preference a nabídlo mi pěkný čtenářský zážitek. Ještě než se naplno rozpovídám o samotné knize, tak se sluší říci, že je to poměrně „hot“ romantika, tedy najdete tu velké množství intimních scén i trochu „sprostší“ slovník.

Grumpy a sunshine charaktery, to já teda můžu!

Hrdinové jsou hodně atypičtí a chvíli mi trvalo, než jsem si k nim našla cestu. Koneckonců se příliš často nestává, aby ženská hlavní hrdinka byla „ta nepřístupnější“ a reprezentovala „grumpy element“ (nevrlá, mrzutá postava, často s cynickým pohledem na svět). Anastasia je zpočátku hodně rezervovaná, odmítá se na někoho vázat a hned nasadí masku ledové královny. Zkrátka se chová opravdu nevhodně, a to i v situacích, kdy se Nate pasuje do role rytíře na bílém koni a za každých okolností se snaží zachránit situaci. Nicméně autorka si pěkně pohrála jak s jejími vnitřními motivy, tak i s vývojem její postavy, což mě bavilo a ve finále jsem si ji i přes počáteční nelibost zamilovala.

„Všichni už jsou zase kámoši?“ křikla jsem opatrně, když jsem se vracela do obýváku. Oba se zrovna soustředili na reprízu seriálu Myšlenky zločince, ale zamumlali slabé ano, na znamení, že je bezpečné se přiblížit. Naklonila jsem se přes opěradlo pohovky, z mísy mezi nimi si vzala hrst popcornu a v duchu si poznamenala, že až se vrátím do pokoje, musím si to připsat na seznam toho, co jsem snědla. „Basketbalový tým pořádá večírek. Napadlo mě...

 

Došlo také na téma psychického zdraví ve sportu, správný jídelníček a vrcholovou přípravu. Takže to svým způsobem byla možnost nakouknout pod pokličku vrcholového sportu a sebeodříkání, které s ním souvisí.

Naopak její sportovní partner je fakt „hovado“. Nechápu, že kluk může být taková drbna se snahou škodit každému, na koho narazí. Normálně bych ho profackovala. Tenhle kluk ve mně vzbuzoval silnou vlnu antipatie až nenávisti, což se mi normálně nestává příliš často. Na druhou stranu spoluhráči Nateho byli opravdu zlatička a už se těším na to, až je každého hezky individuálně potkám skrze jejich samostatné příběhy. Tahle parta kluků je za každých okolností skvělá a nad jejich hláškami jsem se nejednou upřímně pobavila!

„Jestli půjdeme s tebou?“ přerušil mě Aaron s neobvyklou nadějí. „Ne.“ Lola se ke mně otočila, zrzavé kudrny jí poskočily na ramenou, tvářila se nadšeně. „Jestli nám nebude vadit, že sem přijde Ryan?“ „Jo. Jak jsi...“ „Vysol prachy, Carlisle.“ Zasmála se a natáhla ruku. Vtiskl jí do dlaně několik dvacetidolarovek, a zatímco je odpočítával, něco si potichu mumlal. „Slyšeli jsme o tom večírku a nemyslela jsem si, že by se ti chtělo poslouchat opilé prváky, jak se muchlují na druhé straně dveří. Půjdeme tam.“

 

Pěkná romantika, ve které to pořádně jiskří!

Na dějové linii musím vyzdvihnout hlavně její strukturu a dynamiku. Někdy mám problém s tím, že se romantický počin, který má přes čtyři stovky stran, až nezdravě natahuje a já se při snaze ho dočíst nesmírně nudím. Tady se mi to nestalo, protože díky výstavbě příběhu jsem měla pocit, že si společně s hlavními hrdiny můžu prožít všechny aspekty jejich vztahu od společného trénování, přes žehlení průšvihů v hokejovém týmu, nákup oblečení, randění až po společné bydlení. Tyhle všechny životní situace nabízely pestrobarevný koktejl emocí, který jsem nadšeně hltala.

Na ledě je zkrátka skvělá romantická jednohubka s relativně uzavřeným koncem. Bude po chuti zejména milovníkům německých autorek, ale užijí si ji i nováčci v oboru. Budou vás bavit dobře vystavěné dialogy, kterým nechybí ani trefné vtípky a spousta drbů k tomu. Já si třeba pochvaluji i sportovní atmosféru, která mi není cizí a kterou mám tak ráda i v knižní tematice. Zkrátka a dobře od knihy jsem dostala přesně to, co jsem od ní očekávala, výborný příběh svého žánru, který neměl žádná hluchá místa a pokojně plynul dopředu.

Hodnocení 87 %

Mohlo by vás zajímat

4.1 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Anastasia Allenová má jasný cíl: dostat se do reprezentačního týmu USA. Od svých pěti let intenzivně trénuje a členství v...

319 Kč

Běžně 399 Kč

Na prodejně

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Nejnovější články