Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

3.4 z 5 20 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

  • Adéla registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    Když jsme si přečetla upoutávku na tuto knihu, strašně jsem se na ni těšila. Ale mé očekávání bylo bohužel zklamáno. Čekala jsem od této knihy daleko více.

    Přečíst více
  • Anonym registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    Tak trochu jiný pohled na Finsko a finské dějiny z dob druhé světové války. Vyprávění je mnohdy plné bolesti, nenaplněné lásky a smutku. Námět je skvělý, bohužel knize mnohdy chybí větší tah na branku. Škoda.

    Přečíst více
  • Dita registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    První setkání s drsným stylem K. Kettu. Krása v hnusu.

    Přečíst více
  • Yetta registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Upřímně, Porodní Bába je jen pro silné povahy. Některé scény jsou popsány značně naturalisticky, takže jsme měla chvilkami žaludek na vodě. To však nic nemění na tom, že kniha odráží skutečnost konce světové války a práci zdravotních sester. Dnes můžeme být rádi, že žijeme v době bez války (u nás v Evropě) a s úrovní zdravotnictví, jakou máme u nás v ČR.

    Přečíst více
  • Zuzka registrovaný uživatel 4 z 5 hvězdiček

    Děj se odehrává na severu Finska v roce 1944, kde se už ne nejmladší porodní bába zamiluje do nacistického důstojníka Johannese... No je to kniha plná drsné reality a určitě se nebude líbit všem. Ale je to zas zcela jiné čtení, naturalistické, drsné, takové jaký bývá opravdu život sám...

    Přečíst více
  • Lucie Fendrichová registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    Docela nechutně vyprávěný příběh pro silné povahy. Nemám se syrovým vyprávěním a drsnými příběhy z války problém, ale autorčin styl je pro mě spíše překážkou než plusem. Místy se mi kniha hodně líbila, až bych i hvězdičku přidala, ale celkově tak 3,5..

    Přečíst více
  • Marcela Huczmanova registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    Byla jsem zklamaná. Neseděl mi styl psaní ani děj.

    Přečíst více
  • Anonym registrovaný uživatel 1 z 5 hvězdiček

    Tato kniha mě velmi zklamala. Přitom všude byla prezentována jako velmi hezká. Příliš nechutná pro moji povahu

    Přečíst více
  • Jana registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    Knížka mě zklamala.

    Přečíst více
  • dada20 registrovaný uživatel 1 z 5 hvězdiček

    Knížku jsem nedočetla, moc drsné a syrové, ani styl psaní mi neseděl.

    Přečíst více
  • M registrovaný uživatel 2 z 5 hvězdiček Zakoupil produkt

    Laska, tuzba a pomatanost v realiach nacizmu. Zbytocne a prehnane vulgarity mi ale vadili.

    Přečíst více
  • Eva Francová registrovaný uživatel 4 z 5 hvězdiček

    Příběh se odehrává během léta a podzimu roku 1944 na severu Finska, kde probíhá laponská válka. Žena, které nikdo neřekl jinak než porodní bába, se bezhlavě zamiluje do německého důstojníka Johannesse. Vydává se proto do zajateckého tábora jako zdravotní sestra, aby mu byla blíž. Tím začíná neskutečný příběh. Od prvních řádků je jasné, že to bude drsné čtení. Ale je to napsáno krásně až poeticky, i když se píše o drsných věcech. Autorka si rozhodně nebrala servítky, je to podáno velice syrově, naturalisticky a bez zabrán. V příběhu jsou různé vzpomínky, díky nimž si začneme skládat dohromady celý příběh, který je nejen o lásce dvou hlavních hrdinů, ale hlavně o historii a nelehké situace ve Finsku. Je to však také výborný psychologický román, který nám ukáže povahy různých lidí, to, jak se chovají a proč se tak chovají. Je to trošku zvláštní kniha. Na jednu stranu naprosto skvělá, na druhou děsivá, místy snad i směšná. Ale bavilo mě to všechno dohromady. O to víc, když jsem si nakonec přečetla, že se jedná o skutečný příběh, který má k autorce blízko. Zjistila jsem, že je i film, podle této knihy. Těšila jsem se na něj, jak bude zpracován, ale bohužel s knížkou měl společného jen velmi málo a nelíbil se mi natolik, že jsem ho ani nedokoukala. Film tedy za mě ne, knihu vám však můžu doporučit.

    Přečíst více
  • Blanka Havlíčková registrovaný uživatel 2 z 5 hvězdiček Zakoupil produkt

    Kniha se čte velmi těžce. Vyžaduje znalost reálií, jazykový styl je drsný a dějově je kniha zmatečná. Jedním slovem - těžké čtení...pro náročné? :-)

    Přečíst více
  • Hanka registrovaný uživatel 4 z 5 hvězdiček

    Je to dobrá kniha. Smutná, ale období války rozhodně veselé nebylo. Určitě si od této autorky ještě přečtu.

    Přečíst více
  • Anonym registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Pro me jedna z nejlepších knih, jakou jsem kdy cetla!

    Přečíst více
  • Šárka Růžičková registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    Kniha je to vulgární, dost hnusná s velice nesympatickými hlavními hrdiny, jejichž vztah je spíš chorobný, než klasicky zamilovaný. Čte se to těžko a přeci je to zajímavá atmosferická kniha. Jsem ráda, že jsem čtení nezvdala, ale znovu se k ní vracet nebudu.

    Přečíst více