Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.2 z 5 5 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Hodnocení našich knihkupců: 0.0 z 5

  • Daniel Pelikán registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Skvělá kniha. Nečekejte akci, ale zamyšlení. Četl jsem v originále, a tak mě velmi pobavily některé neštastně přeložené názvy a skutečnosti.

    Přečíst více
  • David Slezák registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    Román Klára a Slunce na mě zapůsobil dost rozporuplně. Na jednu stranu některé myšlenky, které Ishiguro předkládá jsou hluboké a zaměstnají mozek, na straně druhé mi připadalo, že obsahuje příliš mnoho laciných ulívek a zejména mi při čtení absolutně chyběl pocit jakéhokoliv napětí. Klářina víra ve Slunce se jeví v kontextu její značné inteligence a obecné vzdělanosti, kterou vykazuje naprosto nelogická a zarážející. Nedokážu se v tomto případě ztotožnit ani s možným vysvětlením v doslovu, že Klára možná chápe zakonitosti lépe, než my. Nesouhlasím ani s Ishigurovým pohledem na nahrazování lidí roboty. Můj názor je takový, že pokud k tomu dojde, bude to v duchu předchozích průmyslových revolucí a pro lidi vznikne jiné uplatnění. Nemyslím, že by mělo dojít k takovému rozdělení společnosti, jak je popsáno. Nevím, jestli jsem správně pochopil ony "povznesené", kteří by měli být lepší, než běžní lidé. Chybělo mi vysvětlení v čem jsou lepší, Josie se v příběhu nezdála geniálnější než třeba Rick. Líbilo se mi, že je příběh vyprávěn z pohledu robotky Kláry, což bylo originálně svěží a přineslo na příběh zajímavý pohled. Z předložených témat na mě nejvíce zapůsobila myšlenka plného nahrazení člověka robotem. S postavami jsem se ovšem nedokázal příliš sžít a na jejich osudu mi nezáleželo, napětí mi v knize velmi chybělo. Je dost možné, že mi něco uniklo, ale mě tento román nezaujal na více, než 3*.

    Přečíst více
  • Vendula Stehlíková registrovaný uživatel 4 z 5 hvězdiček

    Knížka provede příběhem života AF, který mezitím odkrývá vztah člověka a umělé inteligence. Knížka je zajímavá v tom, že je vyprávěna z pohledu AF. Takže je tam i snaha odpovědět na otázku, jak AI vlastně vlastně vnímá svět kolem sebe. Zároveň je tam několik dějových událostí, které člověk víceméně nečeká a jen chvíli kouká do zdi s tím, co že se to právě stalo. Knížka je velmi dobře napsaná, kdy donutí čtenáře procítit i velmi nepříjemné pocity. Za mě to bylo skoro až moc často. Proto nedávám 5/5, jelikož nakonec mi trvalo než jsem se knížkou prokousala na konec.

    Přečíst více
  • Dana Pongrácová registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Ke knize jsem se dostala náhodou a jsem za to velmi ráda. Poutavě napsaný příběh Kláry ,,Upečka" , která nahlíží na svět lidí okem stroje s inteligencí. Asi ne každého, ale mě donutila k zamyšlení, zda je to opravdu pohled umělé inteligence, nebo dnešních lidí. Její touha pomoci svým lidem , bez nároků na odměnu , je skutečně zvláštní. Přečteno jedním dechem a toto je kniha , ke které de budu určitě vracet.

    Přečíst více