• Věra Škodová Věra Škodová

    Převorství u pomerančovníku není kniha, která by se rodila každý den. Je obsáhlá, nešetří smrtí a pyšní se dnes ne tak běžným označením stand alone, tedy nálepkou, jež značí samostatnou knihou, která nebude mít další pokračování. Nejedná se o lehké čtení, román vás bude nutit přemýšlet a leckdy také kalkulovat s mapou, protože Samantha Shannon na vás rozhodně nepůjde zlehka. A pokud je vám žánr high fantasy vlastní, nebo jednoduše hledáte hodnotné rozptýlení před dalším dílem Kostičasu, nemůžete s Převorstvím u pomerančovníku šlápnout vedle.

    Celá recenze

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.7 z 5 38 hodnocení čtenářů

29× 5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Hodnocení našich knihkupců: 4.0 z 5

  • Simona Kazdová registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Výborná fantazy velmi propracovaný svět hodně politikaření Super příběh s Queer postavou

    Přečíst více
  • Blanka registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček Zakoupil produkt

    Kniha se mi četla velmi dobře. Spisovatelka píše velmi působivé příběhy - četla jsem i knihy ze série Kostičasu (doporučuji). Převorství u Pomerančovníku vřele doporučuji těm, kteří mají rádi napětí a nepředvídatelné zvraty.

    Přečíst více
  • Lenka Iveta Hůlovcová registrovaný uživatel 4 z 5 hvězdiček

    Ctiva, napinava, vse skvele vysvetleno. Jen ten konec je strasne uspechany a takovy hrr aby to uz bylo. To mne zklamalo.

    Přečíst více
  • Marťa registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Nemám slov

    Přečíst více
  • Libuše Kandlerová registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Knížka se mi moc líbí, je čtivá, poutavá, špatně se od ní odchází :-))

    Přečíst více
  • Jan Kočer registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček Zakoupil produkt

    super

    Přečíst více
  • Lenka Jacková registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Povinné čítanie pre milovníkov fantasy. Převorství je akoby dieťaťom Hier o tróny a Pána prsteňov. Detailný worldbuilding, rôznorodé postavy, draci, mágia, politika, náboženstvo, intrigy, tajné sprisahania a spoločenstvá, prvky feminizmu, pár homosexuálnych vzťahov, výborná gradácia deja (hoci začiatok sa niektorým zdá nudný), a v neposlednom rade inšpirácie skutočnými osobami z histórie a kultúrnych osobitostí.

    Přečíst více
  • Manula registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    U této knihy jsem se pokaždé když jsme začala číst nemohla odtrhnout. Velmi rychle jsem se sžila s postavami a musím říct, že je to snad jedná z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Po dočtení mi je líto, že to bylo ,,pouze" přes 800 stran :)

    Přečíst více
  • Václav Macůrek registrovaný uživatel 4 z 5 hvězdiček

    Pokud jde o děj, první část, trvající téměř polovinu knihy, je spíše nudný. Poté začíná nabírat na obrátkách. Aby konec byl takový divný. Ne že by nebylo jasné, že tak nějak ten děj skončit musí, ale... Zajímavé odkazy na různé legendy, některé skutečné historické události či postavy - a také nejméně jedno dílo fantastické literatury.

    Přečíst více
  • Mahina registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček Hodnoceno z aplikace

    Skvělý fantasy příběh s propracovaným světem, zajímavými postavami a napínavým dějem. Pokud máte rádi knihy s pohledem více postav, určitě se do knihy pusťte. Moc mě bavili draci a různá dračí stvoření. Na to, že je kniha docela bichle, se čte rychle a moc mě zajímalo, co se stane dál. Fakt pecka. 👍

    Přečíst více
  • Barbora Rothova registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček Zakoupil produkt

    Dlhá kniha o epickom boji proti Bezejmennému a jeho armáde wyrmov. Prináša kvalitné a uveriteľné postavy, ktoré konajú rozumne a väčšinou sa správajú sympaticky. Keď spravia chybu, je to pochopiteľné a ľudské, nie preto, že by im v prázdnej hlave víril prach. A hlavne sa vyvíjajú a učia. Dôraz je na ženské postavy, nečakajte charizmatického sexy idola. Kniha je oslavou schopných a chytrých žien. Konečne sa zapája mozog prirodzeným spôsobom – pred bojom sa taktizuje a pripravuje stratégia, takže tu nie je klasický koncept vyvoleného, na ktorom stojí a padá všetko. Áno, aj tu máme dôležité postavy, no bez podpory svojich krajín by toho veľa nezvládli. V príbehu sa striedajú dynamickejšie a pokojnešie pasáže, pokrýva približne rok z histórie sveta. Je tu veľa detailov, príbehov a legiend, ktoré majú svoje opodstatnenie. Autorka vytvorila pútavý svet, hoci scén s drakmi je tu pomenej. Zostávajú tajomnými magickými bytosťami. V knihe nájdete aj romantiku, ale jasne prevláda LGBTI; hoci to bolo spracované pekne, ten charizmatický chlap mi predsa len trochu chýbal. Hlavní mužskí hrdinovia Niclays a Arteloth sú skôr nevýrazní a spočiatku charakterovo dosť slabí. Pre niekoho bude v knihe priveľa postáv, preto je na konci slovník, v ktorom si môžete pripomenúť, kto je kto. Kniha takéhoto rozsahu samozrejme obsahuje veľa dejových zvratov. Nájdete tu hádam všetko okrem „Som tvoj otec, Luke.“ Komplikované vzťahy, sprisahania, vraždy, intrigy, priateľstvá, magické artefakty a bytosti, ktoré prichádzajú zachrániť hrdinov ako také chlpaté či operené deus ex machina. Všetko to malo v knihe zmysel, napriek tomu niekto môže mať pocit prekombinovanosti. Aj napriek veľkému rozsahu ma kniha bavila a nemala výrazne hluché miesta. Ide o veľmi kvalitne napísanú epickú fantasy, ktorá si môže násjť široké spektrum fanúšikov. Pozitíva výrazne prevažovali nad drobnosťami. Za mňa teda celkovo super čítanie, neľutujem, že som si knihu kúpila. 4,5/5*

    Přečíst více
  • Jana Matiašovicová registrovaný uživatel 4 z 5 hvězdiček

    Ze začátku trochu zdlouhavé a je na vás nahrnuto spustu informací, ale zároveň se v tom neztratíte a jakmile se děj rozjede tak se vám knížku ani nechce odložit a těch asi 800 stran je nakonec málo.

    Přečíst více