Rum si podobně jako víno nebo whisky zaslouží ušlechtilá slova. Výjimečné aroma, delikátní chuť... tento úžasný nektar se degustuje stejně jako velká vína. A navzdory tomu, co si mnozí myslí, jediným domovem tohoto moku není Karibik.
Od Karibiku přes Latinskou Ameriku a Evropu až po Japonsko – autoři nás vezmou na dobrodružnou cestu za poznáním těch největších značek, známých i méně známých, a otevřou nám dveře do lihovarů, které používají celou škálu výrobních metod, od těch tradičních až po ty nejmodernější.
Pokud k rumu chováte alespoň částečné sympatie, určitě víte, že aroma tohoto výjimečného nápoje se nejlépe rozvine v menších sklenicích na malé stopce ve tvaru tulipánu, podobné té, z níž se ve Španělku popíjí sherry. Možná ale netušíte, že na světě existuje 16 000 různých druhů rumu a rozmanitost jejich chutí nezná mezí. Ovšem existují jen dvě hlavní variety – rum vyrobený z melasy, což je to, co zbyde při zpracování cukrové třtiny, a rum z čerstvé třtinové šťávy. Ten první je zpravidla sladší a těžší, jeho aroma často připomíná hrozinky, čokoládu, karamel nebo přezrálé banány. Ten druhý je svěžejší, jemnější a má svůj specifický charakter.
Rum je také považován za nápoj pirátů. Nejznámější z nich, tedy pokud necháme stranou filmového Jacka Sparrowa, byl nepochybně Henry Morgan, který dal jméno asi nejznámějšímu rumu u nás Captain Morgan. A stejně jako kdysi piráti se i vy nyní můžete vydat na cestu kolem světa – se skleničkou v jedné ruce a naší knihou v ruce druhé. Je libo kubánský Havana club, Doorly‘s z Barbadosu, Angosturu z Trinité, Appleton z Jamajky, Centenario z Kostariky nebo Diplomático z Venezuely?
Ještě váháte? Není třeba, s kvalitním doutníkem a skleničkou výborného rumu se vám svět bude zdát krásnější. Přece znáte to staré americké přísloví, které praví, že střízlivost je úžasná věc…, pokud se užívá s mírou.
Sdílet