5 skvělých kuchařek (nejen) na léto

5 skvělých kuchařek (nejen) na léto - titulní obrázek

Témata ohledně stravování a vaření se těší veliké popularitě. Není proto divu, že knižní trh doslova přetéká kuchařkami. Naše redaktorka Dáša pro vás vybrala ty nejzajímavější, které u nás nedávno vyšly. Podívejte se zblízka na Česnek, Košík plný rajčat, Plech plný dobrot, Zdravé zažívání, Kuchařku pro teenagery a jednu malou specialitku na závěr.

Mám pro vás hned na začátek jedno varování: nepouštějte se do článku s prázdným žaludkem! Při pohledu na tyto krásné kuchařské publikace vás totiž při nejmenším začne honit pořádná mlsná! Vyzkoušeno na vlastní kůži…

kuchařka pro teenagery

Kuchařka pro teenagery - Julie Kučerovská

Kladete si otázku, zda teenageři skutečně potřebují vlastní kuchařku? Podle autorky Julie Kučerovské rozhodně ano! Proč? Protože první kulinářské pokusy jsou náročné a mnohé recepty vypadají zapeklitě, což může nejednoho jedince od vaření odradit. Sama Julie o tom ví své. Když se snažila najít v obchodě nějaký knižní titul, podle kterého by vaření zvládla, zjistila, že žádný takový pravděpodobně neexistuje. Klasické „dospělácké“ kuchařky ji odrazovaly přílišnou složitostí a strachem, že recepty nezvládne. To jí vnuklo nápad napsat svou vlastní kuchařku, která by pomohla i dalším nezkušeným jedincům. Julie věří, že pokud si někdo řekne, že všechny tyhle recepty zvládla i šestnáctiletá holka, strach z vaření ho opustí. 

 

  • 3.1 z 5 hvězdiček

    pevná vazba

    Tato kniha může být báječným dárkem ke Dni dětí, za vysvědčení či k Vánocům. Kuchařka pro teenagery je výzvou šestnáctileté Julie jejím vrstevníkům – i když třeba jídlo vypadá složitě, jeho příprava může být úplně...

    447 Kč

    Běžně 499 Kč

    Do košíku

 

V téhle knize bych ti chtěla ukázat, že vaření i pečení je zábava a vůbec se jich nemusíš bát. V kuchyni to zvládneš levou zadní a ještě se před ostatními vytáhneš.

Kniha je rozdělena do několika sekcí, podle kterých si můžete připravit jídlo s sebou, nastartovat den chutnou snídaní, připravit nedělní oběd, bezmasou večeři, uspořádat piknik v parku nebo narozeninovou párty a v neposlední řadě upéct i vánoční cukroví.

U každého receptu je uvedena doba přípravy, počet porcí a další užitečné údaje. Nechybí ani zajímavosti, různé rady, poznámky a samozřejmě krásné fotografie. Udělala na mě velký dojem. Oceňuji především nápad pomoci teenagerům v prvních pokusech o kulinářské počiny. Recepty jsou srozumitelné a krásně zpracované. U méně známých ingrediencí jsou dokonce uvedeny i tipy, kde daný produkt koupit.

 

Česnek Jenny Linford

Česnek - Jenny Linford

Česneku se spousta z nás vyhýbá ze společenských důvodů. Dát si totiž jídlo obsahující tuto aromatickou plodinu v den, kdy máte pracovní či osobní schůzku zkrátka není ideální. Každý asi zná ten nepříjemný odér, který ho pak celý den doprovází, což je přesně důvod, proč se ho spousta lidí straní. Pokud ale zrovna neschůzujete nebo nerandíte, česnek byste do svého jídelníčku rozhodně zařadit měli. Je totiž velice zdravý, ba přímo zázračný. V mnoha kulturách je pro své silné léčivé účinky dokonce uctíván.

Jelikož je česnek cenově přijatelný a snadno dostupný, považuje se za běžnou, takřka obyčejnou součást kuchyně. Když se nad tím však zamyslíte, zjistíte, že je naprosto mimořádný. Kdybych si s sebou na opuštěný ostrov směla vzít jen jednu surovinu, sáhla bych po česneku.

 

 

  • Česnek - Jenny Linford Nedostupné

    4.6 z 5 hvězdiček

    pevná vazba

    Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní...

 

V této kuchařce je 65 nápaditých receptů od kulinářské publicistky Jenny Linford. Nejedná se ale o publikaci, která by obsahovala pouze návody na přípravu pokrmů. Ukrývá v sobě mnohem více. Pojďme se jí společně podívat na „zoubek“.

V knize najdete kromě receptů také všechny odrůdy a zpracování česneku včetně jejich popisu. Dozvíte se též o tom, jak tuto ingredienci skladovat, jak ji pěstovat, jaký vliv má na naše zdraví, něco o její historii nebo o česnekových slavnostech.

Recepty jsou opravdu různorodé. Vyzkoušet můžete kupříkladu recept na focacciu, česnekové muffiny, pikantní indické masové kuličky, spaghetti con aglio olio e peperoncino nebo třeba pečené kuře s česnekovým máslem. Nechybí ani dipy a pesta. Samozřejmě obsahuje spoustu nádherných fotografií, kvůli kterým zaručeně dostanete chuť na něco dobrého.

 

Košík plný rajčat Jenny Linford

Košík plný rajčat - Jenny Linford

Rajčata jsou skvělá syrová, rozvařená v omáčce, pečená, sušená i pasírovaná v podobě salsy. Toho si je dobře vědoma i Jenny Linford, autorka publikace Česnek, o které jsem vám psala výše. Tato krásná prosluněná kuchařka vás obohatí kromě 75 receptů také o nejrůznější rajčatové zajímavosti.

Díky práci na této knize jsem si uvědomila, jak úžasnou surovinou rajče je. Ač je mnohdy považujeme za naprosto samozřejmou součást naší kuchyně, měli bychom si uvědomit, že jde o zeleninu, kterou bychom měli oslavovat a těšit se z ní.

 

 

 

Pokrmy jsou rozděleny do několika kategorií a obsahují také vegetariánské recepty. Svou chutí vás překvapí vepřová žebírka na rajčatech se zázvorem, rajčatový tabouleh, rajčatové rizoto, letní rajčatový koláč a také ohromná zvláštnost v podobě rajčatovo-vanilkového džemu.

Publikaci provází spousta krásných fotek, které vás skvěle motivují k tomu vejít do kuchyně a pustit se do rajčatového kouzlení.

 

Plech plný dobrot

Plech plný dobrot - Kate McMillan

V jednoduchosti je síla – to je myšlenka celé této kuchařky. Na přípravu chutného pokrmu vám stačí jeden jediný plech. Pokrm se upeče rychle a mytí plechu je jednoduché. Je to zkrátka skvělá volba jak pro večeři uprostřed týdne, tak pro návštěvu.

S plechem na pečení můžete jednoduše připravit snadná a rychlá jídla – například maso, mořské plody nebo zeleninu zkombinovanou s dalšími čerstvými surovinami. A navíc – v rekordním čase.“.

 

 

 

V této kuchařce naleznete více než 50 receptů pro tradiční pečení i grilování. Vybírat můžete z těchto jídel: maso, plody moře, zelenina. Například kuřecí řízek s chřestem, pečené boloňské cukety, porchetta s vláčnou roketou a teplé datle nebo plněný lilek na tři způsoby.

Nechybí ani tipy a rady na to, jak na plechu péct a jak se o plech starat. Samozřejmostí jsou i krásné fotografie, po kterých se vám zaručeně začnou sbíhat sliny.

 

Zdravé zažívání – Christine Bailey

Zdravé zažívání - Christine Bailey

„Kniha, na kterou vaše zažívání čekalo,“ stojí natištěné na titulní straně této publikace. Dokáže vám totiž poradit, jak se správně stravovat, pokud vás trápí nějaké trávicí obtíže. Popisuje symptomy i rady, jak s konkrétními problémy bojovat. Velmi užitečný je seznam potravin, které upřednostňovat anebo kterým se naopak vyhnout. Oceňuji také ukázkové plány v pěti krocích pro zdravá střeva včetně rad, jak ho dodržovat.

Možná si tuto knihu pročítáte, protože sami nějaké zažívací problémy máte nebo možná chcete zlepšit své celkové zdraví. Najdete zde moje kuchařské zkušenosti a také znalosti, které jsem získala jako výživová poradkyně.

 

 

  • Zdravé zažívání - Christine Bailey Nedostupné

    4.1 z 5 hvězdiček

    měkká vazba

    Recepty pro zlepšení zažívání a celkovou pohodu To, že dobré zažívání je důležité pro naši celkovou pohodu, je všeobecně známý fakt. Podrážděná nebo nemocná střeva mohou být příčinou mnoha nemocí i chronických problémů, jako...

 

Samotné recepty jsou rozděleny do několika částí: základní recepty na potraviny, které podporují uzdravení střev a pro dodržování plánu jsou nezbytné (vývar z kostí, ghí, mandlové a kokosové mléko). Zde vás mile překvapí také část o fermentaci. Část o džusech, smoothie a snídani vás dobře nastartuje do nového dne. Následují lehké obědy a večeře, hlavní chody, dezerty, sladkosti a svačinky. Můžete tedy podle této kuchařky vařit po celý den. Příklady pokrmů, které v knize najdete: jižanské vepřové s kysaným zelím, libanonský salát s jehněčím, snídaňové tyčinky, zelené ozdravné smoothie, moka cheesecake.

Recepty jsou psány stručným srozumitelným způsobem. U každého je navíc uvedeno, čím bude konkrétní pokrm vaším střevům prospěšný.

A tip na závěr:

Přírodní superjídlo pro děti a batolata

Přírodní superjídlo pro děti a batolata

Tato kuchařka pro nejmenší je v poslední době velkým hitem a není se čemu divit! Zdravá výživa je totiž aktuálním tématem. Řeší se, co máme ideálně jíst, čemu se vyhýbat, jak často se stravovat, ale málokdo tuší, jak vlastně správně krmit děti. Proto vznikla publikace, ve které se přesně tyto otázky řeší. Je doplněna o krásné fotografie a ilustrace a mnohým maminkám či tatínkům vytrhne pomyslný trn z paty při otázkách, čím toho prcka zase nakrmit.

Miminka si v útlém věku vyvíjí své stravovací návyky a chutě, které je mohou provázet po celý život, proč bychom jim tedy neměli dávat to nejlepší a nejčerstvější už od útlého věku?

 

 

Chci vědět víc o Přírodním superjídle pro děti a batolata →

Mohlo by vás zajímat

Lahodně s Ellou a přáteli - Ella Woodward - Mills Nedostupné

4.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Podělte se a užijte si zdravé receptyPřichází velmi očekávané pokračování série kuchařek Lahodně s Ellou, bestsellerů Elly Woodward,...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Podcasty