RECENZE - Hluboký hrob: Modrá záře

RECENZE - Hluboký hrob: Modrá záře - titulní obrázek

Tak, a je to tady. Vyvrcholení třídílné série s názvem Hluboký hrob přichází v podobě tajemné a nebezpečné modré záře, po níž je poslední díl pojmenovaný. Tenhle díl je ještě strašidelnější a napínavější, než oba předchozí dohromady. Tentokrát jde opravdu o všechno. Dokáže třináctiletá Tuva, jakožto jediná přeživší svého druhu, zachránit lidi žijící na ostrovech?

 

 

Příběh

Tuva se v předchozích dílech dozvěděla o svém magickém původu kvůli nebezpečí, které hrozilo jí i jejím přátelům a sousedům na ostrovech. Zjištění jí na bedra položilo obrovskou nálož zodpovědnosti, protože se ukázalo, že ona jediná může všechny zachránit. A ani nyní si neodpočine, protože paní moře Rán se nehodlá jen tak vzdát bez boje. Ale doopravdy musí být na všechno sama?

Poslední díl série hladce navázal na díly předchozí a úspěšně pokračoval v nastavené laťce. Již potřetí mě překvapilo, jak se čtyřsetstránková bichle čte tak neuvěřitelně lehce a rychle. Třetí díl si už od začátku nese atmosféru tíživého očekávání a strachu z paní moře Rán, s níž už se Tuva jednou utkala. Tuva ví, že se něco chystá, ale nedokáže zjistit, jaké jsou její plány, což drží čtenáře v neustálém napětí i očekávání toho nejhoršího.

Samotný Tuvin příběh ale předchází na můj vkus až hororová kapitola, která popisuje lodní neštěstí, k němuž došlo nedaleko ostrovů. Tu bych citlivějším povahám možná doporučila přeskočit, protože i na mě to byla vážně síla! Hned v úvodu máte zaděláno na noční můru a ne, Marii tím nemyslím.

 

 

Tuva už nepůsobí jako takový outsider, jakým byla zpočátku. Po tom, co se stalo v sauně, ji někteří její spolužáci vidí jinak a dokonce se s ní chtějí i přátelit. Tuva má samozřejmě pevnou základnu ve svých rodičích, Marii, Östermanovi a Rasmusovi, kteří ji přijímají a mají rádi takovou, jaká je, už od samého počátku.

I magické dítě moře potřebuje někoho, na koho se může spolehnout a o koho se opřít. Jakmile se ale potopí do vod Baltského moře, stává se někým jiným.

Ukázka z knihy

"Ponořím se několik metrů pod hladinu. Potom zavřu oči a uvolním se. Vnímám vodu okolo sebe a proudy, které se pohybují Baltským mořem. Rozpoznávám slanost a sladkost brakické vody, jak se hluboko pod mými chodidly pohybuje mořské dno. Slyším zvuky plovoucích ryb a štíhlých tuleňů, všechno líhnutí tajných zvířat v hlubině, takových, které lidi dosud ještě neobjevili. Jsem součástí moře a moře je součástí mě."

 

 

Verdikt

Kniha ukazuje sílu lásky i přátelství, ale také upozorňuje na alarmující znečištění oceánů a na postupně vymírající život v nich. Pro mě byl příběh zajímavý hlavně tím, že vůbec nevím, jak mám vnímat jeho konec. Respektive to, jak se ho autorky rozhodly ukončit. Skončil dobře? Skončil špatně? Nebo od každého trochu? Rozhodně ale vím, že mě naplňuje smutkem kvůli stavu moře, do něhož ho lidé dostali. Tohle totiž není fiktivní motiv, ale smutná realita.

Tuto třídílnou sérii lze jednoznačně doporučit snad všem věkovým kategoriím. Knihy mají neotřelý fantasy námět, který ocení dvanáctiletí, dospělí nebo ještě dospělejší. A nejen to! Kromě magických tvorů a napínavého děje se totiž v knize skrývá poselství, které potřebuje být čteno.

 

Hodnocení: 94 %

Mohlo by vás zajímat

Čarodějky - Karin Krajčo Babinská BESTSELLER PŘIPRAVUJEME

0.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma. Debora a Táňa jsou dvojčata, přesto jsou každá úplně jiná....

375 Kč

Běžně 469 Kč

Předobjednat

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Nejnovější články