RECENZE: Ještě jeden croissant na cestu

RECENZE: Ještě jeden croissant na cestu - titulní obrázek

Jestli se můžu k něčemu přiznat, tak už odmalička miluji jídlo, cestování a knížky. Pokud se povede spojit vše dohromady jako je to u tohoto románu, tak jsem štěstím bez sebe. A to nepřeháním. Věřím tedy, že pokud bych měla možnost se osobně setkat s novinářkou a food blogerkou Felicity Cloake, tak bychom si dozajista rozuměly. Její vášeň a nadšení pro gastronomii je totiž cítit na každé stránce.

Knížka Ještě jeden croissant na cestu je takové velké gastronomické Tour de France po zdejší vyhlášené kuchyni. A že se budete oblizovat až za ušima je už teď jisté. Felicity vás s sebou vezme na strastiplnou cestu po Francii, kde ve znamení low cost sem tam přespí raději v obyčejném kempu či skromnějším hotelu a za ušetřené peníze koupí pořádný žvanec jídla. Ví, že na tom se totiž šetřit nemá.

 

 

Díky ní tak máte možnost dozvědět se vše důležité, co byste o místní kuchyni měli vědět. A aby to bylo více než stylové, tak samozřejmě vše objíždí na kole. Sem tam sice využije i vlak, ale většinu času tráví v sedle a projíždí se po krajině plné levandule. Není to tedy žádná fajnovka, ale žena, která si umí život užít plnými doušky. A to se mi moc líbí.

Z celé knížky dýchá velmi příjemná atmosféra. Je zkrátka pastvou pro všechny smysly. Můžete očekávat smršť nejrůznějších zážitků, které Felicity po cestě potkaly. A že jich bylo! Někdo by možná mohl namítnout, že číst o jídle může být nuda, ale já to tak rozhodně nevidím.

Vše je velmi hezky popsané, takže kromě zajímavostí o jídle se dozvíte i spoustu pozoruhodných informací o místním životě či prostředí, kterým zrovna Felicity projížděla. Knížka je navíc plná receptů, tudíž vám nebrání nic tomu, abyste tyto dobroty zkusili i doma. Je to tedy taková cestopisná kuchařka, kterou ocení jak milovníci jídla, tak fanoušci všech různých dobrodružství. Je vidět, že se autorka psaní věnuje již mnoho let, protože text je velmi čtivý a plynule na sebe vyprávění navazuje.

Je to sice divné, ale chvílemi jsem měla pocit, jako bych všechny ty vůně, které Felicity popisuje opravdu cítila, protože její vyprávění bylo barvité a plné pozitivních emocí. Zkrátka dokonalé uklidňující čtení, které pohladí duši.

Francouzská kuchyně patří mezi světově vyhlášené, a tak o delikatesy typu hovězí po burgundsku, francouzské Crêpes, cassoulet, pommes de terre gratinées, nebo tolik oblíbené quiche nebude nouze. Věřím, že si každý přijde na chuť.

Jelikož jsem nikdy osobně ve Francii nebyla, tak veškeré cestopisné vyprávění a užitečné tipy jsem doslova hltala a můžu říct, že o to větší chuť mám teď do této země vyrazit. Bylo navíc moc příjemné, že vše bylo psané narovinu a autorka tak mohla lépe přiblížit běžný život ve Francii včetně podivných otevíracích hodin různých kulturních památek, státních svátků či běžných místních zvyků.

Pokud máte Francii v lásce, nebo si jen chcete přečíst tuto výjimečnou knížku, tak doporučuji se sklenkou dobrého vína či cideru. Je to totiž ideální kombinace.

 

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

Čarodějky - Karin Krajčo Babinská BESTSELLER

4.8 z 5 hvězdiček

kniha

Magický příběh z pera bestsellerové autorky Karin Krajčo Babinské vás zavede do světa, kde se rodinná tajemství prolínají s bylinkami,...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Nejnovější články