Sobotní rozjímání: Šťastné marodění s knihou

Sobotní rozjímání: Šťastné marodění s knihou - titulní obrázek

Jako správná milovnice hororů, začnu trochu strašidelně. Všimli jste si, že už je podzim? A víte, co to znamená? Tak já vám to řeknu… Různé viry a bacily, jako obvykle doufají, že máme málo vitamínů, a už si mnou ruce, jak na nás skočí. Také vítr, déšť a sychravá mlha vykukují za dveřmi a radují se, že jsme si nevzali šálu, protože podle nás je ještě babí léto. A největší zrádce průvan se už někde v uličce, když si v noci po večírku vracíme domů, rovněž nemůže dočkat. Nu, a my se můžeme těšit na radostné marodění.

Tak, a teď veseleji. Zní to možná jako nesmysl, ale věřte, že marodění skutečně může být radostné. Když pominu, že nemusíme do práce, všichni nás obskakují a my se jenom tak válíme, je tu ještě fakt, že konečně máme čas si číst. Jak známo, kniha je (kromě pejsků) nejlepším přítelem člověka, a to už samo o mnohém vypovídá. Vždyť kdo by nechtěl, když je mu ouvej, mít poblíž právě jeho? Kromě toho, každá kniha obsahuje příběh a příběhy nás dokážou odpoutat od čehokoliv. Od smutku, bolesti, starostí… Umějí člověka povznést, zlepšit mu náladu a přivést jej na cestu snění o čemkoliv jen chce. No nezní to skvěle? A to ještě není všechno!

Ať už jste třeba jenom nachlazeni a máte z toho věčného smrkání a kýchání náladu pod psa, nebo jste chytli chřipku a musíte se potit v posteli, či máte vážnější nemoc a toužíte se od svého momentálního utrpení odpoutat, dobře vybraná kniha je tou nejlepší terapií.

Jak si ale dobře vybrat, aby to opravdu fungovalo? Ujišťuji vás, že ať rozhodnete jakkoliv, vaše volba bude vždycky dobrá, ale kdybyste přece jenom nevěděli, tady je pár mých rad z vlastní zkušenosti:

Na první místo výběru bych dala žánr, který máte nejraději. U mě to byl můj oblíbený Stephen King a jeho Christina. Úplně jsem se ponořila do příběhu o zlém autě a na všechno ostatní zapomněla. Skvělý Kingův styl a jeho trochu strašidelnější pohádka pro dospělé mě přesvědčila, že na světě – i když jenom v tom fiktivním – může být ještě hůř.

 

 

Na druhé místo stavím něco, u čeho se od srdce zasmějete - anebo aspoň občas pousmějete. Já jsem si vybrala vtipný román o samotářském a zhýralém drakovi od Eoina Colfera, Arcižár, a moje špatná nálada byla rázem ta tam.

 

 

Třetí místo získává vaše trudomyslnost. To možná teď ve své nemoci trošku jste – trudomyslní – a potřebovali byste se svěřit. Budete se divit, ale i tady vám pomůže vaše přítelkyně knížka. Existují totiž příběhy ne nepodobné tomu vašemu. Nejste jediní, kdo je nebo byl v životě někdy nemocný, a právě s takovým člověkem si prostřednictvím knížky o svém trápení krásně popovídáte. Je to vlastně taková konzultace a přebírání zkušeností, což je přesně to, co potřebuje. Mně pomohla knížka Haliny Pawlovské Zážitky z karantény. Vtipné hlášky a úžasný nadhled této autorky na situaci, kdy jste nuceni zůstat doma, jsou nesmrtelné. Doporučuji!

 

 

Čtvrtou příčku v mém pomyslném pořadníku zaujímá četba sentimentální. Stává se totiž, že jsme-li nemocní, litujeme se. Ano, chceme si prostě pěkně sobecky s chutí smutnit a dojímat se. Klidně si i poplakat třeba nad neveselým osudem někoho jiného, anebo nad krásným, šťastným romantickým koncem příběhu. Co takhle Mademoiselle Coco a vůně lásky od Marly Michelle? Pohnutý příběh Coco Chanel vás možná hodně překvapí, a především příjemně zahalí všemi možnými vůněmi. I láska, kterou Coco zažila má svou vůni – přivoňte si, hezky vás naladí.

 

 

Pátá je naše duše. Na tu nesmíme zapomínat, uvolnit se je důležité. Psychika nám to ale ne a ne dovolit. Pořád jsme napjatí, že nám někde něco utíká, jak brzo se uzdravíme, jestli někoho neobtěžujeme a také nám pravděpodobně není moc dobře. Zkrátka, potřebujeme povzbudit. U mě skvěle zafungovala příručka Desetkrát šťasnější – Praktický průvodce hledáním radosti každý den, kterou skvěle napsal světově uznávaný psychoterapeut O'Kane Owen. Jeho pojetí řešení problémů v deseti bodech je jednoduché a velmi zajímavé.

 

 

A nakonec pozor! Děti! I ony bývají někdy nemocné, třebaže mají jenom rýmičku. Nejsou tak „rozumné“ jako my a nechápou ještě, jak je to fajn nic nemuset. Také jim není dobře, když jsou nemocní, a když už je jim trochu líp, ale musí ještě být v postýlce, nudí se. Je třeba je utěšit a zabavit. A věřte, že se s nimi pobavíte i vy - třeba u Pětiminutových pohádek na dobrou noc s ilustracemi od Anny Láng. Kouzelné postavičky, zažívající krásná dobrodružství, dokážou naše malé (ale i vás) zklidnit a příjemně ukolébat ke spánku, plného sladkých snů. Co víc si přát.

 

 

Jak se říká, když je smutno, může být i veselo, ale možná, že byste se přece jenom svým nemocem raději vyhnuli. Jezte tedy hodně vitamínů, noste šálu, netoulejte se po nocích a přečtěte si třeba ještě poučnou knížku Aylin Akyolové Jóga pro zdravé emoce a imunitu. Podle jejích praktických rad, můžete díky józe a tradiční čínské medicíně podpořit své zdraví a chytře se tak všem podivným virům a bacilům vyhnout. Držím vám palce a NA ZDRAVÍ!

 

 

Mohlo by vás zajímat

Čarodějky - Karin Krajčo Babinská BESTSELLER PŘIPRAVUJEME

0.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma. Debora a Táňa jsou dvojčata, přesto jsou každá úplně jiná....

375 Kč

Běžně 469 Kč

Předobjednat

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Podcasty