Dnes je Den nepřečtených knih. Oslavte ho s knihou v ruce a 7 tipy, jak si najít více času na čtení

Dnes je Den nepřečtených knih. Oslavte ho s knihou v ruce a 7 tipy, jak si najít více času na čtení - titulní obrázek

Milí Dobročtenáři, dnes slaví svátek všechny knihy, které marně čekají na chvíli, kdy je konečně vezmeme do ruky a začneme číst. U nás knihomolů „hrabošů” je naprosto běžné, že počet nových literárních přírůstků přibývá vyšším tempem, než je stíháme číst. Tu vyjde speciální vydání s barevnou ořízkou, tu náš oblíbený autor vydá další díl série, jindy nás zaujme nevšední obálka nebo objevíme knihu za skvělou cenu. V této rovnici, kde svádí bitvu nedostatek času s nákupy knih, se pak často ztrácíme a nevíme, co číst dříve. Věříme ale, že měsíce, či dokonce roky nepřečtené knihy mají doma nejen knihomolové, ale i sváteční čtenáři. Den nepřečtených knih je skvělou příležitostí, jak to napravit.

Den nepřečtených knih vznikl jako připomínka, že četba je nejen zdrojem poznání, ale také odpočinku a zábavy. Proto nahlédněme do knihovničky a vyberme si kousek, jemuž pomůžeme splnit své poslání. Ať už to bude romantika, detektivka nebo třeba odborná literatura, naše kniha si zaslouží být přečtená! Žádné strachy. Není nutné vrhnout se na celou knihovnu a pokoušet se dohnat všechny čtenářské resty. Stačí vzít jednu knihu, jejíž přečtení máme již dlouho v plánu, a alespoň přečíst prvních pár stránek. I to se počítá!

Přejeme vám krásný Den nepřečtených knih a dobrovskou počtenou! Na závěr pro vás máme pár tipů, jak si najít více času na čtení. Možná všechny znáte, možná se jimi občas snažíte řídit. Opakování je matka moudrosti a drobná připomínka ničemu neuškodí.

Jak si najít více času na čtení

1) Stanovte si čtecí rutinu

Zkuste si vyčlenit konkrétní čas na čtení v určité dny (nejlépe každý den), například večer před spaním. I pár minut navíc, které věnujete čtení oproti jiným dnům, znamená pokrok!

2) Knihu či čtečku noste všude s sebou

Pokud budete mít knihu či e-knihu stále u sebe, využijte volnou chvíli ke čtení. Může to být například při cestování MHD, v čekárně u lékaře, o polední pauze apod.

3) Omezte čas strávený před obrazovkou

Místo sledování videí před spaním nebo pročítání nic neříkajících příspěvků na sociálních sítích raději sáhněte po knize. Čtení vás příjemně ukolébá ke spánku. Navíc kniha nevyzařuje modré světlo, které kvalitu našeho spánku narušuje.

4) Zapojte se do čtecích výzev

Číst s kamarády (nebo klidně i s neznámými lidmi v on-line skupinách) přidává na motivaci pravidelně číst. Příběh máte navíc s kým probírat, což je velká zábava.

5) Čtěte, co vás zajímá a baví

Tato rada se může zdát nepodstatná, ale pokud válčíte s knihou, která vás příliš nechytla, do čtení se budete nutit a spíše se mu vyhýbat. Život je krátký na to, abyste četli, co vás nebaví. Odložte tu knihu a vezměte si jinou!

6) Audioknihy se také počítají

Mezi čtenáři občas panují rozbroje, zda se poslech audioknih počítá mezi čtení. Technicky vzato to není totéž kvůli tomu, že při poslechu a čtení používáme jiné smysly. Stále ale platí, že posloucháme totožný příběh, který bychom jinak četli, takže poslech audioknih lze považovat za formu čtení, byť při něm nekoukáme do textu. Při poslechu audioknihy se můžete věnovat jiným činnostem: vaření, řízení, cvičení, procházkám atd. Pokud jste na tom s časem opravdu bídně nebo vám koukání do knih zkrátka nevyhovuje (například máte horší zrak, trpíte dyslexií, dělá se vám zle v dopravním prostředku), je audiokniha skvělou volbou.

7) Nenechte se zbytečně rozptylovat

Většina z nás by si přála mít pravidelně možnost někam zalézt s knihou a pověsit na dveře cedulku „NERUŠIT”. Bohužel ne vždy máme ideální podmínky ke čtení. Jak si s tím poradit? Odložte telefon a vypněte si upozornění na sociálních sítích, ať každou chvilku nekontrolujete, kdo vám psal. Pokud si chcete během obědové pauzy číst, ale vaše kolegyně zrovna trpí upovídaností, poproste ji, ať s vámi danou záležitost probere později (pokud vidí, že si čtete a stejně na vás začne mluvit, nic jiného si ani nezaslouží).

Mohlo by vás zajímat

Čarodějky - Karin Krajčo Babinská BESTSELLER PŘIPRAVUJEME

0.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma. Debora a Táňa jsou dvojčata, přesto jsou každá úplně jiná....

375 Kč

Běžně 469 Kč

Předobjednat

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Podcasty