Jak vybavit školáka? Vše, co jste potřebovali vědět o nákupu školních pomůcek

Jak vybavit školáka? Vše, co jste potřebovali vědět o nákupu školních pomůcek - titulní obrázek

Pro spoustu lidí nastává s koncem prázdnin a začátkem školního roku šílené období běhání po papírnictvích, knihkupectvích, domácích potřebách a kdo ví, kde ještě, a to vše s jediným cílem: Zajistit, aby měli školáci vše, co pro své pilné studium potřebují. Letos jsem se na to podívala z druhé strany barikády, z té učitelské, a rozhodla jsem se vám sepsat, na co byste rozhodně neměli zapomenout, ať už jste sami školou povinní, nebo (a to předpokládám) rodiče.

>> ŠKOLNÍ POTŘEBY MŮŽETE VYBÍRAT ZDE <<


Není úplně snadné generalizovat školní pomůcky pro všechny stupně, a rozhodně to nejde pro všechny školy. Některé instituce nakupují žákům pomůcky hromadně, jinde dostanou děti, a potažmo rodiče, seznam na konci předchozího školního roku a někde dostávají žáci instrukce od vyučujících až na prvních hodinách. Tak či tak, jsou určité věci, které jsou typické, a málokdo se jejich pořizování vyhne. Tak hurá na ně!

To nejdůležitější vybavení do školy

Některé z věcí uvedených na následujícím seznamu se budou týkat zejména prvňáčků, jiné jsou aktuální napříč oběma stupni základní školy, je to prostě takový ten základ, bez kterého se ve škole většinou nikdo neobejde. Doporučuji všem rodičům si seznam projít, zkontrolovat, zda vše máte v pořádku a podle potřeby pomůcky dokoupit.

1) Školní batoh

Děti do školy a ze školy často nosí celkem velké množství učebnic, sešitů a pomůcek. Proto je důležité, aby jejich batoh měl anatomicky provedenou zádovou část, polstrované a nastavitelné ramenní popruhy a vážil maximálně 1,2 kg. U prvních batohů a aktovek si dávejte pozor právě na váhu. Batohy pro starší děti zase většinou nemají problém s váhovým limitem, ale je důležité si ohlídat provedení zad. Pokud už doma máte vyhovující zavazadlo, doporučuji zkontrolovat, zda se v něm neskrývá plesnivá svačina, čím dřív, tím líp, abyste měli prostor pro případné čištění.

2) Desky na sešity a desky na písmena a číslice

- u obou existuje nespočet motivů, volte tedy podle vkusu dítěte a váhy desek.

3) Obaly na sešity a učebnice

Zkuste preferovat průhledné, případně takové, které mají prostor pro nadepsání názvu předmětu a jména. Na druhém stupni se většinou už nevyžadují, ale vězte, že pevný a padnoucí obal vám může v budoucnu ušetřit poplatky za zničené učebnice.

4) Penál

Záda vašeho potomka ocení ve svém batůžku spíše lehčí a jednodušší penál, jedno patro většinou stačí a lépe se v něm udržuje pořádek. Starším žákům postačí (a také většinou více ocení) pouzdro.

A co do něj?

  • obyčejné tužky – trojhranné, většinou postačí 2 kusy od č. 2, případně můžete přidat jedenkrát č. 1, ve starších ročnících i č. 3 na rýsování
  • tuhé lepidlo – vysouvací tyčinka je mnohem praktičtější než tekuté lepidlo, vybírejte kvalitní značky, některá lepidla mají totiž tendenci nelepit
  • nůžky – ideálně s kulatou špičkou
  • pero s ergonomickým úchopem – ačkoli jsou momentálně velmi populární gumovací pera, hodí se mít v zásobě nějaké obyčejné Tornado, stejně tak např. propisku. Proč? Inkoust z gumovacích per mizí při vyšších teplotách, pokud si tedy dítě odloží sešit na topení a nechá jej tam delší dobu, může se stát, že mu barva v určitých místech vymizí.
  • guma, ořezávátko, pastelky (vybírejte takové, které budou mít hezké syté barvy), fixy, malé pravítko,
  • pro starší pak kružítko (a tuhy), černý tenký fix a nepovinně zvýrazňovače a další barevné propriety.

5) Výtvarný kufřík

Potřeby na výtvarnou výchovu může mít žák od první třídy uložené klidně v krabici od bot, pokud se mu tam vše vejde. Někdo volí i zavírací kufříky, plastové krabice apod. V některých školách preferují látkové pytlíky. Ať už to bude tak, nebo tak, nejpodstatnější je to, co je třeba dát dovnitř:

  • temperové barvy – existují různě velká balení, zlatý střed je 12 ks barev, výhodné je dokoupit samostatně bělobu, která je hodně využívána
  • vodové barvy, voskovky, mladší žáci modelínu
  • štětce mají také různé tvary a velikosti, jako základ se doporučuje pořídit ploché ve velikosti 6 a 12 a kulaté v čísle 4 a 12
  • černý fix – nejen druhý tenký, ale i obyčejný černý fix navíc k tomu, který je v penále
  • suché pastely, starším žákům i uhly
  • kelímek na vodu (ideálně plastový) a savý hadřík
  • zástěru, starší tričko či jiný kus oblečení, které se může zničit
  • někde mohou vyžadovat omyvatelný ubrus, který zakryje alespoň polovinu lavice (cca velikost A2)
  • záleží na škole, ale postupem času můžou být vyžadovány také houbička, tuš, dřevěné špejle, lepicí páska, barevné papíry, čtvrtky apod. To už záleží na jednotlivých institucích, které vám musí dát včas vědět, co vše po žácích požadují.

6) Sportovní vybavení

Úbor na cvičení bývá zpravidla v látkové tašce a skládá se z kraťasů a trička, teplákové soupravy na ven a pevné neklouzavé obuvi se světlou podrážkou do tělocvičny.

7) Přezůvky

Pro mladší děti se doporučují zejména pevné a bezpečné bačkory, u starších žáků se většinou jedná o pantofle. Doporučuji dbát zejména na to, aby byla jakákoliv obuv padnoucí, nikde netlačila a ideálně, aby během dne větrala.

8) Notýsek či zápisník

9) V některých školách zámek na skříňku

 

Jak se vyznat v sešitech?

Některé druhé stupně (zejména na gymnáziích) a také střední školy žákům sešity nenakupují, naopak, žáci dostávají seznam sešitů, které si mají pořídit. I proto jsou v září obchody plné nejrůznějších druhů sešitů a zápisníků. K tomu vám bohužel nemohu dát dopředu seznam, neboť je to opravdu na každém učiteli.

Možná je ale na místě říct si něco o značení sešitů, ať víte, co přesně sháníte. V seznamu sešitů se většinou objevují číselná označení, např. 440. Vždy se jedná o tři čísla, první z nich označuje formát sešitu – 4 = A4, 5 = A5, 6 = A6, tedy čím vyšší číslo, tím menší formát.

Druhé z čísel označuje počet stran – nejmenším číslem bývá 1, která odpovídá 10 listům v sešitě. Poté se můžeme setkat zpravidla se sudými čísly – 2 (20 listů), 4 (40 listů) a 6 (60 listů). Jiné počty listů se vyskytují, ale bývají spíše výjimkou a používají se zejména na prvním stupni.

Třetí z čísel se týká vnitřní úpravy sešitu, tedy toho, zda je sešit prázdný, nelinkovaný (0), linkovaný (4) či čtverečkovaný (5).

Notový sešit žádné číslování nemá, ale je jediný svého druhu a určitě jej poznáte.

Co dalšího se žákům hodí?

Existují samozřejmě pomůcky, které mladší i starší děti nutně nepotřebují, ale většinou se hodí. Myslím tím třeba krabičku na svačinu, znovupoužitelnou láhev na pití (do plastové nelít horké nápoje) a zásobu kapesníčků (látkových či papírových).

U mladších dětí je výhodné, pokud mají v pouzdru či peněžence aktuální kontakt na rodiče v případě, že se ztratí. Peněženku i klíče by měly mít mladší děti na šňůrce, kterou si mohou pověsit na krk. Starší žáci si kontakty většinou pamatují, ale přesto stojí za to si ověřit, že má škola vaše aktuální údaje.

Mimo zmíněné, starší žákyně i žáci často ocení deodorant v tašce na tělocvik (doporučuji minimálně bez hliníkových solí, ideálně nějaký netoxický), stejně tak dívky ocení kosmetické pouzdro, ve kterém mohou uchovávat hygienické potřeby, zejména menstruační pomůcky, ale také třeba krém na ruce či balzám na rty. Dovedu si také představit, že mnoho žáků na druhém a třetím stupni (SŠ) ocení školní diář.

Co před začátkem školy ještě zařídit?

  • Kontaktní údaje: Sepište si už zmíněné kontaktní údaje – jména rodičů/opatrovníků, telefonní čísla a e-mailové adresy, zamyslete se, kdo je nejblíž u školy, kdo z rodičů či opatrovníků může opustit svou práci, když se dítěti něco přihodí a kdo může v práci zvedat telefony. Stejně tak dejte škole vědět, pokud jste měnili adresu trvalého bydliště.

  • Webové stránky školy: Podívejte se na web školy, projděte si ho a prozkoumejte, kde získáte jaké informace. Na stránkách školy často bývají kontakty na jednotlivé vyučující, informace o aktuálním dění ve škole, jídelníček školní jídelny a také odkaz na elektronickou žákovskou knížku.
  • Školní jídelna: Chodí vaše dítko na obědy? Zkontrolujte, že jste za obědy na září již platili, případně platbu odešlete.
  • Jízdní řády: Dojíždí vaše dítě do školy? Zkontrolujte, zda neproběhla nějaká změna v jízdních řádech, která by vedla k pozdnímu příchodu hned první den školy.
  • Omluvenky: Pokud plánujete absenci kvůli rodinné dovolené už během září, nezapomeňte včas podat žádost na ředitelství školy.

Závěrem

Je mi jasné, že se jedná o velmi vyčerpávající seznam, ze kterého mnohým rodičům vstávají vlasy hrůzou. Ačkoli s vámi soucítím, nemůžu si odpustit poslední prosbu: Nesnažte se ušetřit na kvalitě. Jistě existují i kousky školní výbavy, na kterých se šetřit dá, není třeba kupovat vše značkové a vybírat jen to nejdražší, ale u určitých věcí nelze ustupovat z kvality – myslím tím zejména školní batohy a aktovky, které mohou mít velký vliv na držení těla vašich ratolestí.

Všechny pomůcky můžete nakoupit z pohodlí domova na našem e-shopu, nebo se vydat do knihkupectví Knihy Dobrovský či papírnictví Familio osobně. Rádi vám pomůžeme s výběrem! Teď už nezbývá říct nic jiného než: Škole zdar!

Mohlo by vás zajímat

Čarodějky - Karin Krajčo Babinská BESTSELLER PŘIPRAVUJEME

0.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma. Debora a Táňa jsou dvojčata, přesto jsou každá úplně jiná....

375 Kč

Běžně 469 Kč

Předobjednat

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Podcasty