TOP 10 školních pomůcek pro učitele (a pár tipů navíc)

TOP 10 školních pomůcek pro učitele (a pár tipů navíc) - titulní obrázek

Začátek školního roku nemusí být jen obdobím stresu z návratu do pracovního procesu a vyučování, naopak si toto období může každý nadšený učitel osladit novými pomůckami, které mu pomohou udělat třídu, kabinet či jiný osobní prostor zábavnější a originálnější. Nechť vám mé tipy poslouží jako inspirace, ať už začínáte učit, nebo jste prověřenými mazáky.

1) Jedna učebnice vládne všem?

No, tak to úplně není. Z mé osobní zkušenosti bývají různá témata zpracována v odlišné kvalitě napříč různými učebnicemi. Osobně si během příprav procházím více učebnic, vybírám vhodná cvičení, nejzajímavější texty a nechávám se inspirovat různými zdroji. Zabere to samozřejmě mnohem víc času, ale výsledná práce za to většinou stojí.

Osobně mám ráda učebnice (na češtinu i dějepis) a pracovní sešity od nakladatelství TAKTIK a SPN. Čerpám ovšem nejen z učebnic, ale i jiné literatury. Ve výchově ke zdraví se osvědčují metodické materiály i kniha od organizace Konsent s názvem Děti to chtěj vědět taky, v rámci výuky o životním prostředí (přírodopis i výchova ke zdraví/občanka) pak komiksová naučná kniha Zelená (se) Země.

2) Taháky pro sebe i pro žáky

Učitelé toho nosí v hlavě tolik: jména, počty žáků, rozvrh svůj i své třídy, termíny porad, problémy žáků a samozřejmě všechny ty vědomosti, které mají předávat dál, i způsoby, jak toho dosáhnout co nejlépe. Občas je fajn si trochu ulevit a využít pro sebe i žáky nějaký malý (nebo velký) tahák, který poslouží jako připomínka probraného učiva, a pomůže ho upevnit při cvičných testících. Mně se moc líbí přehledové tabulky od vydavatelství V lavici, které nemusí sloužit jen jako tahák, ale i jako osnova pro přípravu hodin nebo tvorbu tematických plánů na celý rok.

3) Nástěnka (a magnety)

Mít přehledně na očích rozvrh hodin, kalendář a další důležité upomínky je základ. Možná vás to překvapí, ale nějakou super nástěnku můžete sehnat i v našem e-shopu. Já osobně dávám přednost magnetické nástěnce, ale vybrat si můžete i korkovou nebo dokonce kombinovanou. A aby to nebyla nuda, můžete si na svou nástěnku přidat magnety podle vlastní preference, ať už jste fanda LEGA nebo třeba seriálů Přátelé (ty magnety fakt nutně potřebuju).

4) Plánovat, plánovat, plánovat…

Pamatujete si, kdy jsou třídní schůzky, kdy jarní prázdniny a kdy se píšou kontrolní práce? Že ne? V tom případě si to musíte zapsat! Logicky… :) Využít k tomu můžete učitelské zápisníky, školní diáře, vlastní roční diář nebo třeba svůj bullet journal.

Co se týče učitelského diáře, preferuji nedatované zápisníky a musím říct, že letos mě zaujal Učitelský diář od Našeho nakladatelství, který bojuje o přední místo s mým osobním diářem od holek z Cup of Style, který mám každý rok už nejméně 5 let. Na rok 2025 už jdou ovšem koupit diáře od téměř všech značek a vydavatelů, takže si můžete vybrat podle svého gusta měsíční, týdenní nebo denní diář a plánovat.

Učitelský diář Učitelský diář

Pokud nejste diářový typ, ale oceníte krásný a užitečný kalendář na stole, tak za sebe mohu doporučit Literární kalendář 2024 i nový na rok 2025. Jsou plné zajímavostí z knižního světa (Haló, češtináři!) a v novém najdete i tipy na výlety spojené s českou literaturou.

5) Nejen červená to může být 

Opravujete žákům testy červeně? A nepřijde vám to trochu nuda? Mně ano. Navíc mám ráda červenou a nemám potřebu ji někomu znechutit. Jak jsem to vyřešila? Střídám barvy podle své nálady. Občas opravuji tradičně červeně, jindy růžově, zeleně, fialově… Přiznávám, že občas je to o tom, jakou fixku zrovna najdu nebo mám po ruce. Mými osvědčenými pomocníky na opravy jsou linery od Stabila, které se prodávají po kusech (takže si můžete nabrat klidně 10 červených) nebo v sadách různých barev.

6) Zápisky, ke kterým se chcete vracet…

Poslední roky jsem učila hodně předmětů, občas to tak učitelé prostě dělají, aby mohli mít plný úvazek. Hodně mi pomáhalo, že jsem si vytvořila vlastní zápisky s poznámkami v sešitech, které jsem si vedla sama – víceméně šlo o sešity jako mají žáci, ovšem s přidanými poznámkami ke každé hodině. Abych nemusela sešity vypisovat každý rok, zavedla jsem si systém zápisků v sešitě (vlastní sešit pro každý předmět a ročník) a lepíků s poznámkami, které jsem mohla odlepit, když už nebyly aktuální. Prakticky je jedno, do jakého sešitu si takové zápisky učitel dělá, mně ovšem pomáhalo, když byl sešit, respektive zápisník, pěkný a hlavně bytelný, aby přežil roky nošení, otevírání a zavírání. Kdybych si takový zápisník vybírala letos, mám jasno o favoritech, mezi které patří například zápisník Malý princ a hvězdná obloha, Malý princ a růže nebo třeba Knižní pohoda.

Zápisníky Malý princ Zápisníky Malý princ

7) A čím mám zápisky dělat?

Každý má mezi psacími potřebami své oblíbence, já si tu jen dovolím odložit ty své – jako propisku používám nejraději kuličkové pero STABILO marathon nebo Pilot Acroball (není gumovací a mají ho i v červené). Preferencím se ovšem meze nekladou a vy si můžete zvolit třeba propisku ve tvaru hůlky Harryho Pottera :) Dalším nutným vybavením jsou pro mě zvýrazňovače a výše zmíněné linery.

8) Samolepky, co víc říct…

Další můj tip je asi trochu nestandardní a lehce rozmazlený, ale já miluju samolepky a při vhodně zvolených tématech je můžou milovat i žáci. Pokud máte čas a energii, můžete si vytvářet vlastní samolepky ze slavných memes, já osobně mám ráda vtipné samolepky např. se zvířaty apod. Cílem ovšem není žáky zesměšnit, ale pobavit, chce to tedy zapojit znalost žáků a laskavý humor. Takové možná (pro druhý stupeň trochu trapně) humorné mi přijdou třeba samolepky s košištou Pusheen.

9) Nejen vědomostmi je učitel živ

Nejen žáci by měli myslet na posilnění v podobě svačiny. A já vím, že se to všechno špatně stíhá, člověk musí občas volit mezi toaletou, svačinou a kopírováním, ale pokud patříte mezi šťastlivce s alespoň jednou volnou hodinou, doporučuji pořídit si kvalitní box na svačinu. Já osobně ráda nosím skleněné nebo plechové krabičky, které se dají pohodlně strčit třeba do neoprenové svačinové tašky od Albi. Skleněnou či nerezovou volím i lahev na pití, protože voda z nich prostě chutná lépe. Můj momentální favorit je skleněná láhev s návlekem s motivem Pána prstenů. Existují ovšem i neutrální lahve nebo nějaké s jinými filmovými a knižními motivy podle vašich preferencí.

10) Bez kafe neučím

Když už jsem se dostala k jídlu a pití, nemůže chybět tip na hrnek. Já vím, doma jich máte dost, navíc dostanete minimálně jeden ročně k vysvědčení (nebo pět?), ale stejně vám dám svůj tip (nebo dva?). Vezměte si hrnky, které vám dali žáci a střídejte je. Ty, kteří si pamatují, co vám dali, to zaručeně potěší, nebo si pořiďte hrnek, který bude nějakým způsobem prezentovat vaše rozpoložení, váš charakter nebo představovat něco, co máte rádi. Kdysi jsem v obchodě viděla hrnek s nápisem Slzy mých studentů, ideální hrnek pro profesora Snapea. Já ovšem nejsem takový tvrďák jako on a volím trochu jiné hrnky. Než jsem si ho rozbila, nosila jsem pravidelně hrnek své bradavické koleje, žáci tak věděli, že mám ráda Harryho Pottera a občas jsme na to téma o přestávce zavedli řeč. Jeden žák mi dokonce přinesl ukázat jeho vydání HP v cizím jazyce. Mým nynějším favoritem je knihomolský hrnek Má nafukovací knihovna. Nebránila bych se ale ani hrnku s motivy ze Hry o trůny, Pána prstenů nebo třeba 1984.

Bonusy (nejen) pro češtináře ↓

11) Knižní konverzační kartičky

Novinkou, která se mi dostala do ruky nedávno, jsou Knižní konverzační kartičky a herníček s podtitulem na dlouhé večery, cestování, do školy i hospody. Tyhle konverzační kartičky, které se točí kolem knih, jsou určitě vhodným společníkem na seznamovací pobyt pro šesťáky (po mírném protřídění) i pro středoškoláky. Zajímavé by mohly být i na nějakém seznamováku vysokoškoláků (tam by se třídit určitě nemusely). Za sebe vidím využití i v rámci čtenářských dílen či jako zdroj inspirace pro slohová zadání.

Knižní konverzační kartičky a herníček Knižní konverzační kartičky a herníček

12) Čtenářský deník

Vedu si čtenářský deník. Dřív jsem to nedělala, což zpětně považuji za chybu, ale je to tak. Co mě přesvědčilo? Považuji se za čtenáře. Sice nezdolám ani 100 knih ročně, ale v rámci dospělého života musím v hlavě udržet tolik věcí, že prostě a jednoduše zapomínám. A já zapomínat nechci, protože se s žáky o knihách bavím, diskutuji, modeluji jim vyjadřování názoru, kritiku a pokud čtou něco, co znám, snažím se jim dát doporučení na další tituly. No, a taky si sama na sobě zkouším formy zápisů, které jim zadávám. Stane se tak, že občas píšu dopis hrdinovi, občas autorovi, jindy zase jen hledám klíčová slova nebo vypisuji citáty, které dokládají určité jevy. Občas si zapíšu jen jednoduchý názor na knihu, jindy si musím poznamenat inspiraci do budoucích čtenářských lekcí.

Začínala jsem s Deníkem knižního závisláka, poté jsem přešla na linkovaný zápisník, ve kterém si dělám prostoru, kolik se mi líbí (vybrala jsem výše zmíněnou Knižní pohodu) a poté se chystám pustit do Záložkodeníku, který mi přijde hodně originální. Designově mě zaujal i Knihář – moderní čtenářský deník a ve svých začátcích jsem hledala inspiraci v Mém čtenářském deníku od vydavatelství TAKTIK.

Deník Knižního závisláka Deník Knižního závisláka

Mohlo by vás zajímat

5.0 z 5 hvězdiček

Papírnictví

Zápisník Knižní pohodaCo může být pro knihomola více uklidňující (samozřejmě hned po čtení knih), než pohled na uklizenou knihovnu? S...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Podcasty