Marek Herman*Opava, 1965

Marek Herman je český pedagog, spisovatel a lektor osobního rozvoje – právě v tomto duchu se nesou jeho naučné knihy z oblasti dětské psychiky, rodičovství, výchovy a pohledu na sebe sama. Zatím má na kontě dvě naučné publikace: psychologické úvahy Najděte si svého marťana, zaslouženě bestsellerem, a kolektivní výbor z přednášek nazvaný Jsi tam, brácho?.

Narodil se v Opavě. Vystudoval gymnázium a poté tělesnou a občanskou výchovu na Masarykově univerzitě v Brně. Sedm let vyučoval tělocvik na gymnáziu v Bílovci, externě spolupracoval s Katedrou rekreologie Fakulty tělesné výchovy Univerzity Palackého v Olomouci.

Pracoval ale také pro nadaci Open Society Fund v Praze i Bratislavě či telekomunikační společnost T-Mobile. Načež zamířil poněkud kontroverzním směrem, když okolo roku 2007 vstoupil do světa tabákového koncernu Philip Morris, začal působit jako výkonný ředitel pro hazardní společnost Asociace provozovatelů kurzovních sázek a podílel se na legalizaci internetového sázení v Česku.

Zhruba deset let pracoval pro nadnárodní společnosti věnované filantropii, mj. stál u zrodu dárcovské SMS a v rámci společnosti Philip Morris řídil projekt zaměřený na potírání domácího násilí, který si vysloužil cenu Via Bona za nejlepší firemní projekt neziskového sektoru. Stál také na počátku projektu Začít spolu, který se zaměřuje na výchovu dětí v mateřských školách. Podílí se na vzdělávání učitelek mateřských škol, které organizuje od roku 2016 Jihočeská univerzita.

Roku 2008 vydal soubor úvah z oblasti psychologie a mezilidských vztahů nazvaný Najděte si svého marťana, kde se svěžím a citlivým způsobem zabývá jedinečnou dětskou psychikou. Říká, že v každém dospělém je ukryto dítě – „marťan“, který nás dokonale zná, i když jsme na něj možná zapomněli. A že právě tohoto marťana, který k nám promlouvá, si máme uchovat, a budeme spokojenější.

S kolegou Jiřím Haldou pořádají semináře napříč celou republikou, kde se věnují sebepoznání, rodině a výchově dětí do 6 let. Souhrn jejich přednášek s moudry, pobavením, ale i vážnými, drsnými příběhy najdete v knize Jsi tam, brácho? (2019). Konečně se dozvíme, na čem v životě opravdu záleží, jak to získat a nikdy neztrácet naději.

V roce 2017 společně s Haldou zorganizovali petici proti zákonnému právu na umístění již dvouletých dětí do mateřských škol. Vedli vysvětlující kampaň, podle které by se tímto krokem narušila sama podstat mateřství. Ve spojení s mnoha tisíci učitelek MŠ zorganizovali veřejné slyšení v senátu a díky jejich úsilí roku 2018 vyšla novela, která povinnost přijímat dvouleté děti do mateřských škol zrušila.

Herman hostoval v mnoha pořadech zaměřených na výchovu – v Sama doma, V Blízkých setkáních Terezy Kostkové na Českém rozhlase Dvojka, v Radiožurnálu i na DVTV.

Veřejně zastává jisté názory, které by mohly působit kontroverzně – je proti střídavé péči, rodičovské dovolené pro muže nebo umístění malých dětí do jeslí. Vše je ale potřeba nahlížet v kontextu jeho knih, kde se do hloubky zabývá jedinečným vztahem matka-dítě a následky špatné výchovy, jaké si můžeme odnést až do dospělosti.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení