4.8 z 5 hvězdiček
pevná vazbaJe libo kachní stehýnko nebo ořechový koláček s jahodami?
Ať už jste na sladké, nebo na maso, holdujete domácí kuchyni, nebo zahraničním specialitám, v této nové kuchařce snadno najdete to, co bude vašim chuťovým pohárkům milé.
-
4.0 z 5 hvězdiček
pevná vazbaTo nejlepší z receptů prvního československého michelinského šéfkuchařeTato kniha přináší nejenom sbírku 64 unikátních receptů na velice chutná, ale přitom zázračně jednoduchá jídla. Najdete v ní také poutavý životní příběh...
Pavel Pospíšil pro vás vybral celkem 64 svých oblíbených receptů, po osmi z každé oblasti, které pro něj v životě hrály důležitou roli.
Ačkoliv je tento zlínský rodák, který dnes žije převážně v Německu, držitelem michelinské hvězdy, nemusíte se bát, že byste jídla z nové kuchařky nezvládli připravit. Jejich autor totiž zastává názor, že geniální věci jsou jednoduché.
Časově nejnáročněji vychází příprava marinovaného kolena s hrachovou kaší, ale některé dobroty jako třeba halušky s brynzou a slaninou budete mít hotové už klidně za půlhodinky.
Recepty pocházejí z Moravy, Berlína, Bádenska, Francie, severní Itálie, Švýcarska, Mallorcy a Slovenska. Najdete mezi nimi známé klasiky jako ovocné knedlíky nebo bramboračku i exotičtější jídla, například chřestové suflé, ossobuco nebo tumbet. Zkoušíte-li rádi nové věci, potěší vás kombinace, na které jste si dosud asi netroufli, jako konfitované kachní stehýnko se žlutou řepou nebo pajšl z králíka v zelené cuketě.
„Za mou michelinskou kariérou stojí jedno hospodské rozhodnutí mého táty a tatínka Borise Hybnera,“ říká v knize s nadsázkou Pavel Pospíšil. Ale z popisovaného životního příběhu vám bude jasné, že za ní stojí především spousta práce a dřiny, cílevědomého snažení i odvahy.
Mezi sadami receptů z jednotlivých regionů se právě o jeho cestě za michelinskou hvězdou dočtete. Zjistíte, co se jedlo u Pospíšilů doma, kde všude a od jakých hvězd se Pavel Pospíšil postupně učil, jaké to bylo vyhrát první kuchařskou soutěž i jaké to bylo prožít si první velké soutěžní zklamání.
Dozvíte se, jak to skutečně probíhá, když chcete v piemontské Albě získat čerstvého lanýže, co musíte udělat, aby cukrové pláty získaly stříbrnou perleťovou barvu, ale i proč se musel Pavel Pospíšil naučit během týdne ve francouzštině celý jídelní lístek a pár výhružných vět k tomu. Vyprávění v knize se nevyhýbá ani nelehkým tématům, a tak se dočtete také o tom, jak se Pavel Pospíšil snažil dostat svou ženu do Západního Berlína nebo jak se nakonec vyrovnal se smrtí tatínka.
Knihu pochopitelně doplňují fotografie všech pokrmů, které si podle ní můžete připravit na základě snadných a přehledně zpracovaných receptů, ale také fotografie dokumentující kuchařův osobní život, jeho přátelství, kariéru i jídla a místa, které má rád. Moje cesta k Michelinu tak spojuje dvě v jednom: kuchařku s vyladěnými recepty na vynikající jídla i osobní příběh Pavla Pospíšila.
Mohlo by vás zajímat
4.9 z 5 hvězdiček
pevná vazbaTak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma. Debora a Táňa jsou dvojčata, přesto jsou každá úplně jiná....
Podcasty
-
Romance plná britského humoru a další knižní novinky | Vůně nových knih 33
Kačí vám v nejnovějším díle Vůně nových knih představí queer romanci o dvou chlapcích plnou britského suchého humoru; young adult...
-
Poslechněte si Dobrý rozhovor se Štěpánem Kozubem a poznejte jeho duši i postoj k umění
Do Dobrého rozhovoru jsme si pozvali Štěpána Kozuba, komika, herce a hudebníka, který miluje filmy a humor, ale doma je nejraději sám...
-
Pohádková young adult romantasy od Stephanie Garber a další knižní novinky | Vůně nových knih
V této epizodě na vás čeká: Pohádková young adult fantasy od autorky slavného Caravalu Stephanie Garber. Dojemný příběh, který...