5 důvodů, proč je důležité dětem číst

5 důvodů, proč je důležité dětem číst - titulní obrázek

Nedávno jsem na svém instagramu udělala anketu pro maminky, protože mě zajímalo, jak moc se zajímají o knížky pro děti a jestli svým ratolestem čtou. Výsledek mě vlastně moc nepřekvapil: 90 % maminek svým dětem opravdu čte (nebo to alespoň zkouší) a zhruba polovinu dětí to opravdu zajímá. Nicméně jeden fakt mě zarazil, maminky se sice snaží naučit potomky lásce ke knihám, ale samy sebe ve čtení dost zanedbávají. A tak jsem si řekla, že pro vás sepíšu pár bodů, proč je vlastně čtení pro děti tak důležité.

„Slovní zásoba tříletého dítěte, se kterým si rodiče denně alespoň chvilku čtou, je zhruba 1100 slov – což je dvojnásobek slovní zásoby dítěte z méně podnětného prostředí.“ (Vibeke Bergensen, University of Stavanger

1. Čtení rozvíjí mozek

Tenhle benefit je jeden z nejdůležitějších. Podle mnoha výzkumů, čtení dětem (klidně už miminkům), rozvíjí jejich pozdější schopnost učit se a má velký vliv na intelektuální úroveň. Tím, že dětem čteme, stimulujeme jejich mozkové buňky, které se zrovna vyvíjejí. Díky tomu budou v budoucnu lepšími čtenáři, posluchači a řečníky.

2. Šťastnější a sebevědomější dítě

„Early reading“ tedy čtení v brzkém věku, podporuje kreativitu, zvídavost a představivost dítěte. Umí si pak lépe představit různé situace, místa a chování. Skrze knížky a jejich hlavní hrdiny, ke kterým dítě vzhlíží, se může ledacos naučit. Od základních hodnot, jako jsou dobro a zlo, přes empatii, morálku a v neposlední řadě i zodpovědnost a řešení různých problémů. Díky čtecí rutině a rozebírání právě čtených příběhů, se dítě učí základní lidské hodnoty a vlastnosti. Získává tak samo pro sebe dar sebevědomí a samostatnosti.

3. Společně strávený čas

Vy se netěšíte na to, až si před spaním vezmete knížku s pohádkami, zalezete si společně pod peřinu a budete si číst? Společné čtení prohlubuje pouto mezi rodičem a dítětem, trávíte spolu čas kvalitně a o příběhu si pak můžete popovídat. Nebojte se, i malé miminko pozná váš hlas a ví, že s ním komunikujete.

4. Rozšíření slovní zásoby a trénink koncentrace

Díky knihám se dítě naučí i slova, která by třeba jindy neslyšelo. Zvládá je pak snadněji používat ve větách a při běžné konverzaci. Zároveň si společným čtením trénuje koncentraci a soustředění se. Je prokázané, že tyto děti pak dokážou mnohem klidněji sedět a soustředit se na jednu věc - ať už ve škole nebo když od nich potřebujete něco důležitého vy sami.

5. Celoživotní láska ke čtení

Pokud jste sami tak trochu knihomolové, určitě víte, jaké pocity ve vás vzbuzuje vůně knih, rozečtený napínavý příběh nebo samotná návštěva knihkupectví. Pravidelným čtením vytváříme toto pouto i v nejmenších. Pokud se nám to podaří, a my své děti naučíme lásce ke knihám, můžete si být jistí, že je to vztah na celý život. A upřímně, jak smutný je domov bez knihovny, ve které byste si nemohli vybrat z desítek napínavých příběhů?

„Pokoj bez knih, je jako tělo bez duše.“ - Cicero

 

» NEJKRÁSNĚJŠÍ DĚTSKÉ KNÍŽKY «

Mohlo by vás zajímat

Čarodějky - Karin Krajčo Babinská BESTSELLER PŘIPRAVUJEME

0.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Tak jako existuje den, existuje i noc. Jako existuje světlo, existuje i tma. Debora a Táňa jsou dvojčata, přesto jsou každá úplně jiná....

375 Kč

Běžně 469 Kč

Předobjednat

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet Sdílet

Podcasty