Markéta Lazarová E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Markéta Lazarová je román Vladislava Vančury. Vyšel poprvé roku 1931 v edici Pyramida jakožto její 15. svazek. Jedná se o baladickou prózu, věnovanou Jiřímu Mahenovi, který byl Vančurovým vzdáleným příbuzným. Je situována do kraje mladoboleslavského, do časů, „kdy král usiloval o bezpečnost silnic, maje ukrutné potíže se šlechtici, kteří si vedli… Přejít na celý popis

Zobrazit více variant (+3)

Christopher Paolini: Murtagh Draci opět ovládají knižní žebříčky! Legendární série Eragon o dračích jezdcích pokračuje již svým pátým dílem! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Markéta Lazarová je román Vladislava Vančury. Vyšel poprvé roku 1931 v edici Pyramida jakožto její 15. svazek. Jedná se o baladickou prózu, věnovanou Jiřímu Mahenovi, který byl Vančurovým vzdáleným příbuzným. Je situována do kraje mladoboleslavského, do časů, „kdy král usiloval o bezpečnost silnic, maje ukrutné potíže se šlechtici, kteří si vedli doslova zlodějsky, a co je horší, kteří prolévali krev málem se chechtajíce“. Právě díky této časové a místní neurčitosti nelze považovat Markétu Lazarovou za román historický v pojetí scottovském či jiráskovském, třebaže se zcela prokazatelně odehrává v dávné minulosti, podle historiků pravděpodobně někdy v období vrcholného středověku, tj. 13. století. Děj je zasazen do oblasti nedaleko Mladé Boleslavi. Zde žijí dvě znepřátelené loupežnické rodiny – Kozlíkova a Lazarova. Kozlík si znepřátelí krále, který proti němu vyšle vojsko. Kozlík se neúspěšně pokusí o smír s Lazarem a následně vypálí jeho tvrz a zajme jeho dceru Markétu. Ta má být zaslíbena Bohu a má strávit život v klášteře, ale mezi loupežníky nalézá lásku v Kozlíkově synovi Mikoláši.

Sdílet 0

Nakladatel
Franz Gilles von Jilek
jazyk
čeština
Počet stran
112
datum vydání
1.01.2021

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.0 z 5 16 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Hodnocení našich knihkupců: 0.0 z 5

  • Tereza Bláhová registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Velmi drsné, syrové a intenzita citů je neskutečná. Vančurův styl je jedinečný, chvíli trvá, než si na něj člověk zvykne, ale potom je snadné uznat jeho genialitu. Mě se knížka četla nadmíru dobře na rozdíl od Rozmarného léta.

    Přečíst více
  • wnikisek registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Příběh mě hodně upoutal. Krásné čtení.

    Přečíst více
  • Petra registrovaný uživatel 3 z 5 hvězdiček

    Mikoláš unese Markétu, kterou má rád. Ta se ale nakonec vrací ke svému otci. Zajímavé čtení, ale za mě jednou a dost.

    Přečíst více
  • Monika registrovaný uživatel 5 z 5 hvězdiček

    Víceméně obyčejný příběh, který všichni známe v různých variantách napsaný neobyčejným jazykem, který celou knihu neobvykle oživuje.

    Přečíst více
  • Veronika B. registrovaný uživatel 4 z 5 hvězdiček

    Po zkušenosti s Vláčilovým filmem jsem příliš nečekala, ale kniha mě přesvědčila, jak moc jsem se mýlila. Je psána velmi poetickým jazykem , doporučuju číst velmi pomalu nebo za chvíli nebudete vědět, co se děje.

    Přečíst více
Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 147 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora