Švejkova kuchařka
Švejkova kuchařka - Viktor Faktor Nedostupné

Kniha ( měkká vazba )

    • Produkt je vyprodaný.
E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Dobrá záložka 60 - Díky, táto! (svítící ve tmě)

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 699 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

Dobrá záložka 60 - Díky, táto! (svítící ve tmě)

Jedinečný výběr originálních receptů ze starého Rakouska-Uherska, tak, jak je vařily naše prababičky a jak jsou zmiňovány v knize Dobrý voják Švejk. "Při čtení, spíše listování v této "Švejkově kuchařce" čtenáři možná vybaví se zdánlivě nostalgický čas rakousko-uherské monarchie. Ach ano, jak prostíralo se jednoduchým způsobem, stolovalo s… Přejít na celý popis

Podzim v Česku s příběhy bez hranic Skvělý výběr bestsellerů, které do konce prosince zakoupíte se slevou až 50 %! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Jedinečný výběr originálních receptů ze starého Rakouska-Uherska, tak, jak je vařily naše prababičky a jak jsou zmiňovány v knize Dobrý voják Švejk. "Při čtení, spíše listování v této "Švejkově kuchařce" čtenáři možná vybaví se zdánlivě nostalgický čas rakousko-uherské monarchie. Ach ano, jak prostíralo se jednoduchým způsobem, stolovalo s rozvahou, krmě byla domácí a porce poctivá. Též evokuje se mi vzpomínkou i sláva nádražních restaurací, co jich na tratích monarchie kde bylo. Vždyť i císař František Josef, využívaje při svých cestách salónního vozu dvorního vlaku, si jídlo nechával přinášet z nádražní restaurace, kde vlak právě v tu dobu meškal. I jeho osobnímu doprovodu, generálnímu adjuntantovi hraběti Paarovi a princi Rudolfu Liechtensteinovi chutnalo prý vždy znamenitě. Jen pokud šlo o velké manévry, kdy dvorním vlakem jeli i velitelé pluků a důstojníci, byl připojován jídelní vůz.Při podrobnějším čtení "Švejkovy kuchařky" nutno mi ještě připomenout, že nejoblíbenějším jídlem posledních let Haškova života, které mu musela kuchařka Rézinka Špinarová na Lipnici připravovat, byl "kočičí tanec". Název pro tento pokrm si Jaroslav Hašek vymyslil sám. Byla to směs nakrájených vařených brambor, nakrájených opečených vuřtů a natvrdo vařených vajec. K tomu půllitr piva a spokojenost autora dnes slavného Švejka byla nejvyšší.V některých dnešních retro švejkovských restauracích lze na jídelním lístku nalézti jídla ve výčtu a názvu obdobném této "Švejkově kuchařce", ale tak jednoduchý pokrm, jako je "kočičí tanec" nenašel jsem dosud nikde. Ani v tak proslavené a autentické restauraci, jakou je ta U České koruny na Lipnici, kde Jaroslav Hašek psal (ale už nedopsal) Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.Možná některá současná nádražní restaurace mě překvapí tímto pokrmem, obávám se však, že pod jiným názvem a zhoršenou kvalitou surovin.", Tomáš Mazal

Sdílet

kategorie
Knihy » Kuchařky » Česká kuchyně
Nakladatel
Dauphin
Rozměr
130 x 200
isbn
978-80-7272-208-2
Počet stran
296
datum vydání
24.11.2009
ean
9788072722082
Vazba
měkká vazba
jazyk
čeština

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda