Roman Staša*Zlín, 1988

Roman Staša je český kondiční trenér a bývalý juniorský hokejista. S čepelemi mu to jde velmi dobře, neboť kromě ledu porcuje také maso a jiné dobroty. Zazářil ve 4. řadě populární kulinářské show MasterChef, kde si v roce 2020 zdárně upekl dokonce první místo. A tak patrně nikoho nepřekvapí, že do literárních vod vstupuje právě s kuchařskou zpovědí nazvanou Matla – Kuchařka plná příběhů (2021).

Pochází ze Zlína. Jako teenager byl poměrně rebel, neprožíval ideální časy. V 15 letech byl podle svých slov vyhořelý, než se naučil o sebe pečovat, regenerovat, dopřávat si pohodu duševní i fyzickou. Zažil ovšem krásné měsíce v Americe, kam vyrazili s kamarádem na prázdniny. Místní hokejový tým si ho brzy všiml a nabízel mu dokonce roční pobyt na zelenou kartu, ovšem rodiče mu to zakázali, neboť byl stále na základní škole.

Dodnes ho velmi baví cestování. Kariéru profesionální „hokejky“ pověsil na hřebík ve svých 22 letech. Zcela přirozeně následoval status trenéra, kdy začal předávat životní zkušenosti dětem i dospělým v posilovně. Věnoval se nějaký čas pro změnu psychologii a došel k závěru, že se mu bez hokeje vlastně ulevilo.

Možná tak jedno procento těch, kteří se sportu věnují odmala, uspějí i jako profesionálové. Ale co ti ostatní? Co jim zbývá jiného, než být hlavně lidmi schopnými fungovat v reálném světě?

Ke kulinářství se dostal přes svou zálibu v grilování, klasické letní zábavě. Rád experimentoval a zkoušel kombinovat nezvyklé chutě. Do soutěže MasterChef se přihlásil ve svých 31 letech a dokázal porazit nezapomenutelnou soutěžící Pavlínu. Vítězství mu přineslo mimo jiné možnost navrhnout degustační menu v restaurantu jednoho z porotců – Přemka Forejta, Radka Kašpárka či Jana Punčocháře. Sám Roman má velmi v oblibě mexickou kuchyni.

Do budoucna plánuje rozjet restauraci v oblíbeném pop-up stylu, tedy kombinovanou s nějakým kulturním aspektem. Pop-up podniky vznikají na netradičních místech jako galerie, muzea či hrady a zámky.

Pokud byste se chtěli s všestranným Romanem setkat osobně, je možné si ho objednat přes web Bez adresy, aby vám s vaší pomocí připravil menu na tu nejlepší párty.

Jeho autobiografie Matla nás zanese do soukromí a minulosti tohoto objevu roku 2020. Rozhovoří se o všem, co ho v životě potkalo, a ke každé etapě slibuje řadu receptů. Především nabízí spoustu rad, jak v kuchyni zažehnat katastrofy, což každý z nás nadšených gastro-laiků velmi ocení. Připravme se na všechny chutě, vůně i barvy! Bon apetit!

O show MasterChef řekl:

Tahle soutěž mi popsala hodně stran v mojí životní knize, byl to fakt velkej zážitek, a jestli tohle někdo uslyší, tak ať do toho jde. Když jsem přišel, nepoznal jsem houbu od bedly, já jsem prostě jenom strašně chtěl.

 Kdoví, třeba se v české gastronomii zrodí nový trend, kuchařky s příběhem, s přidanou hodnotou. Proslulý Gordon Ramsay publikuje jako ďábel, tak proč bychom se nemohli dočkat také příběhů od českého grilu? Kdo by nechtěl poodhalit roušku tajemství ze života obávaného Zdeňka Pohlreicha? Je opravdu tak neúprosný a divoký, jak působí ve své televizní show? Nebo je v podstatě kliďas, jakmile se vypnou kamery a v dosahu není katův šleh? Nechme se překvapit, jaký nový vítr zavane v české gastronomii s unikátním vyprávěním ledového kuchaře Staši.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení