3.8 z 5 hvězdiček
E-kniha271 Kč
E-kniha
Kniha je ve formátech mobi ePUB
239 Kč s DPH
Jsme transparentní
>> Věděli jste, že ve svých střevech máte větší počet mikrobů, než kolik má vaše tělo buněk? Zdravá střeva shrnují nejnovější poznatky o spojitosti mezi vašimi mikroby a vaším zdravím. Novinky z trendujícího a slibného směru lékařského výzkumu změní váš pohled na způsob, jímž se stravujete a jakým přemýšlíte o svém těle.<<# O… Přejít na celý popis
Ke každému nákupu nad 499 Kč v našich knikupectvích si můžete vybrat jednu knihu od značky RED či GATE za pouhou 1 Kč! Více informací
>> Věděli jste, že ve svých střevech máte větší počet mikrobů, než kolik má vaše tělo buněk? Zdravá střeva shrnují nejnovější poznatky o spojitosti mezi vašimi mikroby a vaším zdravím. Novinky z trendujícího a slibného směru lékařského výzkumu změní váš pohled na způsob, jímž se stravujete a jakým přemýšlíte o svém těle.<<
# O knize
Stanfordští vědci PhD. Justin Sonnenburg a PhD. Erica Sonnenburgová jsou průkopníky v jedné z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota.
Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má.
Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí. Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři. V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty.
Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází.
# V knize se dozvíte
• Co je to mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat na úplně prvním místě (ještě předtím, než začneme svou kondici či zdravotní potíže řešit jinak)
• Jaké nečekané a zásadní souvislosti mezi rozmanitostí naší mikrobioty a zdravím (mj. obezitou i duševními chorobami) objevili vědci v posledních letech
• Jak je možné, že spolu mozek a střevo tak živě komunikují a proč to není mozek, kdo má právo veta
• Jak souvisí konzumace jogurtu s úzkostí
• Proč se mikrobiota každého z nás radikálně liší, jak se dědí, jak se vyvíjí a čím strádá
• Že přenos střevní mikrobioty z nemocného jedince na druhého (transplantace) často vede ke zlepšení zdraví příjemce (a je zdokumentován i přenos některých psychických vlastností)
• Proč je zdravé chovat psy, nepřehánět to s dezinfekcí a zejména se vyhýbat antibiotikům, pokud to není nezbytně nutné
• Že vláknina, kvašené (fermentované) potraviny a některé obiloviny v žádném případě nesmí zmizet z našeho jídelníčku, jinak nám mikrobi vyhynou
• Proč je v pořádku občas (nebo dočasně) trpět meteorismem
• Co přesně ve střevech způsobuje konzumace masa a co s tím můžeme dělat
• Jak fungují a čemu poslouží probiotika, prebiotika a kdy je vhodné je užívat
• Jak snížit riziko přemnožení patogenů a rezistentních život ohrožujících infekcí typu C. difficile, když se nemůžete vyhnout antibiotické léčbě
• Jak může stav mikrobioty ovlivnit kvalitu stáří a ovlivnit délku života
• A vůbec: čím správně vyživovat našeho souputníka mikrobiotu – tu vlastní, našich dětí i blízkých (s recepty pro každý den postavenými tak, aby se snadno dělaly, chutnaly a nešidily mikrobiotu)
# O autorech
JUSTIN SONNENBURG, Ph.D., je docentem Ústavu mikrobiologie a imunologie na Lékařské fakultě Stanfordovy univerzity. V roce 2009 mu americký Národní institut zdraví udělil ocenění Director’s New Innovator Award.
ERICA SONNENBURGOVÁ, Ph.D., působí jako vedoucí výzkumného týmu na Ústavu mikrobiologie a imunologie na Lékařské fakultě Stanfordovy univerzity, kde zkoumá vliv stravy na střevní mikrobiotu člověka.
3.6 z 5 8 hodnocení čtenářů
4× 5 hvězdiček 0× 4 hvězdičky 1× 3 hvězdičky 3× 2 hvězdičky 0× 1 hvezdička
5 z 5 hvězdiček Kristýna Černocká registrovaný uživatel
Zajímavá kniha, lékařem podané informace pro laiky, zajímavé návody nekonvenční medicíny určitě pomohou komukoliv, kdo chce vylepšit imunitu, ale i bojovat např. s obezitou nebo depresemi.
Kniha, Jan Melvil publishing, 2016, 9788075559999
2 z 5 hvězdiček Michaela registrovaný uživatel
Celá kniha by se dala zkrátit tak na ctvrtinu. Neustále se opakuji věty, informace. Nejhorší kniha, co jsem kdy četla! Rozhodne nedoporučuji
Kniha, Jan Melvil publishing, 2016, 9788075559999
5 z 5 hvězdiček Zuzana Šedivcová registrovaný uživatel
Nejlepší kniha, co jsem kdy četla o střevní mikroflóře. Je to kvalitně napsané s odkazem na studie. Hltala jsem každou stránku, jak Harryho Pottera :)) Bylo to velmi přínosné. Kéž by si to přečetl každý.
Kniha, Jan Melvil publishing, 2016, 9788075559999
5 z 5 hvězdiček Ivana Hanušová registrovaný uživatel
Knihu jsem přečetla velice rychle. Obsahuje kupu velice zajímavých informací o střevním mikrobiomu, jak je s ním spojeno vše, co se v lidském těle děje - od vstřebávání živit, propuknutí nemoci, až k vlivu na naši náladu. Dozvíte se, jak správně pečovat o náš druhý mozek.
E-kniha, Jan Melvil publishing, 2016,
Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.